Heleen Elfrink

Ik ben Heleen Elfrink en ik help mensen een betere piloot te worden van hun eigen emotionele systeem. Jaren lang dacht ik dat een onzeker persoon zijn nu eenmaal is wie ik ben. Ruim zeven jaar geleden kwam ik erachter dat dit niet zo hoeft te zijn en sinds die tijd is er veel verandert. Emoties hebben een functie, je kunt ze zelf besturen in plaats van dat ze je overkomen en jij bent zelf de schepper van je eigen werkelijkheid. Een korte greep uit de begeleiding die ik mensen bied op individuele basis, in Foto Heleen juni 2014groepstrainingen en in teamverband. Voor mensen die écht op zichzelf willen reflecteren, die vanuit een metaniveau de situatie, zichzelf en de ander willen begrijpen en iets willen bereiken dat in lijn is met wat goed is voor zichzelf, voor elkaar en voor de situatie.

Echt stil leren staan en jezelf en de situatie onderzoeken, dat doen we wat mij betreft te weinig met z’n allen. We zijn vooral bezig mee te hollen met de waan van de dag of de ‘ratrace’ vol te houden en daardoor zien we niet wat er echt gebeurt of nog meer mogelijk is. De betekenis die we aan situaties, aan anderen en aan onszelf geven, hoe we van hieruit functioneren en hoe het ook anders kan.

Als je echt stil gaat staan, tot rust komt en op ontdekkingsreis gaat in jezelf, in je relatie of in het team, ontdek je dat er nog heel veel te exploreren en te leren valt. Door na te denken over een onderwerp of thema, en ze te beleven, je relatie ermee te ontdekken.

Denk eens aan je relatie met boosheid. Hoe comfortabel ben je hier zelf in, wat doet de boosheid van een ander met je en weet je hoe je constructief boos kun worden?
Wat weten we überhaupt over emoties? Wat het nut en de functie van verschillende emoties zijn? Heb jij controle over jouw emoties of hebben ze controle over jou?
Wat is liefde? Wat is rechtvaardigheid? En wat hebben die twee met elkaar te maken?
Hoe ontstaat een zelfbeeld en wat is precies autonomie?

Allemaal vragen waar we ons niet dagelijks mee bezig houden. Of nog nooit eerder mee bezig hebben gehouden. Heel veel van wat we doen is vanuit automatisme, want dat doen we altijd zo en daarom nu ook, dat is gewoon zo. Dat vinden we heel vanzelfsprekend, maar wat als we dat niet meer zo vanzelfsprekend gaan vinden en juist gaan onderzoeken.

Dan ontdekken we dat er nog veel meer te beleven, te ervaren, te leren, te exploreren valt. Dan gaat er een hele nieuwe wereld voor ons open waarin we ons verwonderen hoe concepten werken en welke mogelijkheden we allemaal nog meer hebben.

Hoe ben ik hier zo gekomen?
In het werk dat ik als gespecialiseerd kinderverpleegkundige deed in de zorg voor kinderen met kanker heb ik gezien wat deze ziekte en intensieve behandeling doet het het kind, met de rest van het gezin en ook met het personeel. De zorg voor dit ernstig zieke kind staat centraal en iedereen is intensief betrokken bij het proces. Dit riep allerlei emoties op, soms onbegrip, soms conflicten, onmacht, teleurstelling, frustratie, verdriet, maar ook blijdschap.
Ik kwam in mijn werk emoties tegen van ouders en collega’s en mijn eigen emoties. Wat deden situaties met mij, reacties, opmerkingen of een blik. Mijn onzekerheid in mijn werk als kinderverpleegkundige werd door competenties steeds minder, maar in het intermenselijke contact bleef het.

Ik ben gestopt met dit werk… omdat ik niet gelukkig werd van de organisatie. Het waren niet de zieke kinderen, maar het management wat mij heeft doen besluiten om weg te gaan en mijn eigen weg te gaan. Toen ik mijn werk in negatieve zin teveel mee naar huis nam en in bed lag te piekeren en te huilen, heb ik resoluut besloten te stoppen. Ik was toen bijna klaar met de opleiding tot haptotherapeut en daar ben ik een praktijk in gestart.

Na de geboorte van onze dochter hebben mijn partner en ik twee jaar lang training driftkikker gegeven aan volwassenen die driftig zijn en een kort lontje hebben. Mensen die vooral vanuit onmacht, frustratie en het gebrek aan vaardigheden om op een goede manier boos te worden zich laten gaan, té fel reageren, té snel reageren of even de controle verliezen over de situatie en zichzelf. Hier zijn ze zelf niet blij mee en mooi om ze daarin te begeleiden en tegelijkertijd ook weer heel leerzaam voor mezelf. Boosheid was een emotie die bij mij juist ontbrak.

Na het volgen van deze training gaven mensen aan meer te willen, breder te kijken, dieper te kijken naar zichzelf. De scherpe kanten waren eraf, maar wat is er allemaal nog meer te onderzoeken en te ontdekken.

Vanuit die nieuwsgierigheid bij mijzelf en bij de deelnemers toen heb ik met een bevriend psycholoog de training “Jezelf de baas” ontwikkeld en die zijn we nog steeds aan het ontwikkelen, bijschaven en verdiepen.

Een proces waar ik zelf ook ontzettend veel van leer en mijn deelnemers meeneem in een ontdekkingsreis naar nieuwe ideeën, betekenissen, emoties, ervaringen, mogelijkheden.
Een reis waardoor, inmiddels uit vele reacties blijkt, je een krachtiger mens wordt, met meer tevredenheid, blijheid en geluk in het leven staat.

Ik kijk graag met mensen naar de vraag “wat zou jij willen dat er verandert in je leven”. We kijken dan niet naar wat er weg moet, maar wat mag er bij. Waardoor loop je tegen dingen aan en welke emotionele vaardigheden, welke inzichten, welke andere mogelijkheden of opties mogen erbij. Alle ontdekkingen die je hierin doet zijn mooi, zijn waardevol en zijn er om jezelf te helpen en niet om jezelf voor je hoofd te slaan 🙂

Wil je meer weten?
Bel mij op 06-49211815 of stuur een bericht via het contactformulier of naar heleenelfrink@gmail.com.

linkedin_button

Over Heleen: “Een echte professional met een hartelijke warme persoonlijkheid.
Je voelt je gelijk op je gemak. Ze geeft je alle ruimte om je gevoelens te uiten.
Haar begeleiding is effectief”. (zelfstandig ontwerper)

De begeleiding heeft mij rust en inzicht gegeven. Inzicht vooral op het vlak van hulp (durven) vragen. Ik zou de begeleiding aan anderen aanbevelen.
Jouw methodiek laat je eenvoudig ervaren waar je vervalt in vastgeroeste patronen.”
Lars Ros, eigenaar Cloud Imago (Cloud Computing, social media)
“Ontzettend bedankt voor je hulp. Je hebt mij echt geholpen om het een en andere duidelijk te krijgen en weer vooruit te kunnen.”
Arts.
css.php