Themadag voor zorgprofessionals “Werken met emoties”

We hebben allemaal emoties, maar wat weten we daar precies vanaf? Hoe goed zijn we in het omgaan met emoties? Met die van onszelf en die van een ander? Welke relatie en beleving hebben we bij emoties en welke emotionele reactie roepen de emoties van anderen bij ons op. Denk aan de verschillende emoties van cliënten. Zijn we comfortabel in elke situatie en in elke emotie?
De meesten van ons kunnen deze vraag niet met een volmondige “ja” beantwoorden.

Daarom is het zo belangrijk om echt goed stil te staan bij emoties en ze te onderzoeken.
Emoties (komt van het werkwoord emoveren) zetten ons in beweging. Ze zijn de motivaties, de drijfveren, achter ons gedrag. Maar wat zijn precies de functies van de verschillende emoties en tot welk doel leiden ze ons?

We gaan stil staan, omdat we ons heel vaak pas achteraf bewust worden van ons eigen gedrag en de consequenties daarvan. Of dat we verstrikt raken in onze eigen emoties en van daaruit niet meer weten wat we moeten doen. Dat we maar van alles gaan doen om van een bepaald gevoel of een bepaalde gedachte af te komen.

Er ontstaan problemen als er een mismatch is tussen onze emoties en de situatie. Als er een emotie naar boven komt die niet kloppend is voor de situatie. Door deze mismatch ervaar je onmacht, frustratie, angst, onzekerheid, onrust, etc. Vaak onderdrukken we dan emoties of zoeken een andere uitlaatklep. Alleen gebeurt in een volgende, vergelijkbare situatie weer precies hetzelfde.
Door onszelf steeds verder te bekwamen in welke emotie in welke dosering in welke situatie, worden we steeds meer comfortabel in allerlei verschillende situaties. Leren we met verschillende situaties en emoties om te gaan, bij onszelf en bij een ander. Kunnen we bereiken wat we willen, te veranderen wat nodig is en ervaren we steeds meer tevredenheid, kracht en blijdschap.

Als jij leiding geeft aan je eigen emoties, kun je leiding geven aan de emoties van een ander. Hoe beter jij als piloot je eigen emotionele systeem bestuurd, hoe beter je dit ook anderen kunt leren dit te doen. Hiermee vergroot jij je eigen (emotionele) vaardigheden en vervolgens ook die van je cliënten, je collega’s, de mensen in je privéleven.
Dat is waar deze ervaringsgerichte training over gaat. Dit ontdekken en ervaren we met behulp van concrete oefeningen, reflecties op een dieper niveau van jezelf en het beleven van je relatie met emoties.

Wat ga je leren:

  • Wat is de functie van verschillende emoties zoals boosheid, angst, verdriet, schuldgevoel, schaamte.
  • Hoe werken emoties bij jezelf en bij de ander en hoe ga je ermee om
  • Hoe leren we emoties aan en hoe ze te gebruiken
  • Het mechanisme achter “waarom weet ik het wel, maar doe ik het niet” of “wil ik het niet en toch gebeurt het”. En hoe verander je dat.
  • Wat is de definitie van een probleem en wat is er nodig om ze op te kunnen lossen.
  • Hoe je de emotie boosheid op een constructieve manier in kunt zetten

Praktisch:
Speciaal voor zorgprofessionals. Om zelf als persoon en in je professie te ontwikkelen en te groeien. Door homogeniteit in de groep is er herkenbaarheid en veiligheid.
We gaan werken met emoties. Ervaren, je beleving onderzoeken  en oefenen.
Maximale groepsgrootte is 10 deelnemers, om voldoende individuele aandacht te kunnen garanderen.
Op donderdag 24 januari 2019 van 9.30 (inloop vanaf 9.00) tot 16.00 uur.

Locatie:
Seinstraat 22 – 3e etage
1223 DA Hilversum

Investering:
€ 150,-

Inclusief koffie / thee, lunch en trainingsmateriaal.

Deze training is geaccrediteerd door de VVH voor 8 SBU – ATD.
Door de SKB voor SBU: 12/ 0,4 EC’s

Aanmelden:
Vul dit aanmeldformulier in, bel mij op 06-49211815, stuur een mail naar heleenelfrink@gmail.com of vul het contactformulier in.

Een mooie decembermaand en graag tot ziens op de 24e!

 

 

css.php