3 tips voor een betere communicatie met je partner

De zomervakantie is weer voorbij, ik ben weer vol energie aan het werk en kom (toevallig) gelijk met een echtpaar te werken. Dat is een doelgroep die ik heel leuk vind om te begeleiden.

– Te kijken naar de interactie tussen twee mensen in een relatie.

– De eventuele wisselwerking richting de kinderen.

– En het affectieve contact wat er is en hoe dat is.

Allemaal heel interessante onderwerpen waar ontzettend veel over te vertellen valt, vandaar dat ik daar nu een nieuwsbrief aan wijdt.

Veel van de echtparen en stellen die bij mij komen hebben problemen met de onderlinge communicatie:

  • Veel gekibbel onderlingruziend echtpaar
  • Discussies die snel uitlopen op ruzie
  • Een gebrek aan communicatie
  • Er wordt niet écht goed geluisterd naar elkaar
  • Misverstanden in de betekenis of intonatie.

3 Tips om de communicatie (nog verder) te verbeteren.

 1. Communiceer zo veel mogelijk face-to-face.

Veel communicatie gaat tegenwoordig via sms, whatsApp of messenger. Als het om het doorgeven van de gymtijden van je zoontje of dat je vergadering uitloopt, dan is dat geen probleem. Zodra het gaat over dat je ergens mee zit, dat je ergens over twijfelt, gefrustreerd bent of “even iets kwijt moet”, dan wordt het ingewikkeld. Omdat we voor 98% nonverbaal communiceren en dat via sms en dergelijke wegvalt, weten we vaak niet exact wat de ander bedoelt. Dan gaan we het invullen en dat kan behoorlijk verkeerd gaan. Probeer belangrijke zaken dus zoveel mogelijk onder 4 ogen te bespreken.

 
2. Zodra de discussie uit de hand dreigt te lopen, stop het gesprek.

Veel van de ruzies in relaties gaan over aller-dagelijkse zaken. Een boodschap die de ander vergeten is te halen (voor de zoveelste keer), het dopje van de tandpasta wat er weer niet opgedraaid is, het ontbijtbordje met alle kruimels ernaast die nog op het aanrecht staat (terwijl de vaatwasser er pal onder staat!!). Aller-daagse zaken waar we ons enorm aan kunnen ergeren en die snel kunnen uitlopen in een ruzie waarin de verwijten over en weer over tafel gaan. Helemaal na een lange dag op het werk of na een avondmaaltijd met drukke, niet luisterende kinderen aan tafel.

Op het moment dat je merkt dat de discussie uit de hand loopt, stop dan het gesprek en voorkom erger. Vaak lopen deze ruzies uit de hand, wordt alles erbij gehaald of zijn de kinderen de toeschouwers. Ze mogen best zien dat jullie een keer ruzie hebben, maar dan wel graag op een constructieve manier. Dan leren zij er ook gelijk wat van!

 
3. Herhalingen leiden tot niets, probeer het op een andere manier of op een ander moment.

Einstein zei ooit “gekte =elke keer hetzelfde doen en hopen op een andere uitkomst”.

Op het moment dat je merkt dat je boodschap niet aankomt of niet goed aankomt, dan heeft het geen zin om je boodschap nog even iets harder te verkondigen, je stem te gaan verheffen dus. Tenzij jullie honderden meters uit elkaar staan en elkaar niet kunnen horen.

Onderzoek wat er niet duidelijk was aan je boodschap en hoe je hem wel duidelijk kunt overbrengen. Misschien op een ander moment, anders geformuleerd, met een voorbeeld erbij, met een gewenste situatie erbij, etc. Niet gelijk zuchten, maar nieuwsgierig zijn.

Succes!

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php