Themadag Emoties de baas!

Emoties de baas!

Hoe kan het dat we (regelmatig) last hebben van onze emoties. Of van de emoties van iemand anders. Emoties kunnen ons soms overspoelen of we kunnen er helemaal in komen te zitten. Denk aan geïrriteerd zijn, boos zijn, angstig of een schuldgevoel. Soms heb je van daaruit al iets gedaan of gezegd zonder dat je het door had of heel bewust wilde. Uit onmacht, uit onvermogen om zelf regie over je emoties te houden.

Hoe kan dat? Vaak hebben we vanuit onze eigen opvoeding niet heel veel meegekregen over emoties. Er werd thuis niet over gesproken en als er iets was, dan was het “schouders eronder en weer door”. We hebben geen idee welke emoties zijn er allemaal en hoe werken ze. Wat doen ze met je en hoe kun je ervoor zorgen dat jij ze meer kunt gaan besturen dan zij jou.

Emoties kun je zien als gereedschappen. Een half gevulde gereedschapskist geeft moeilijkheden of problemen in bepaalde situaties. Je probeert de situatie op te lossen met de gereedschappen die je hebt, maar dit lukt niet altijd. Dat geeft frustratie, schuldgevoelens of gevoelens van onmacht.

Hoe beter je alle emoties kent en ze toevoegt aan jezelf, hoe eerder je ze kunt herkennen bij jezelf of bij een ander. Hoe eerder je zelf kunt bijsturen of de regie behouden.
En als je dit bij jezelf kunt, kun je anderen dit ook leren. Denk aan je partner of kinderen.

We gaan deze dag stil staan bij onder andere de emoties: boosheid / irritatie, angst, blijdschap, verdriet / teleurstelling / depressie, trots, schuld en schaamte.

Door deze emoties beter te begrijpen kun je jezelf beter gaan begrijpen. Je leert wat er in een bepaalde situatie gebeurt, wat dit bij jou triggert en waarom. Je gaat een breder veld leren overzien van de situatie en van jezelf. Vanuit stilstand kun je vervolgens besluiten wat al dan niet een goed idee is om te doen.

We gaan dit vervolgens ook praktisch oefenen, zodat emoties die nog niet in je gereedschapskist zitten daar aan toegevoegd kunnen worden.

Deze trainingsdag is op vrijdag 29 januari van 9.30 tot 16.00 uur,

Onder voorbehoud dat het met inachtneming van de Corona-maatregelen mogelijk is om fysiek bij elkaar te komen.

SNELLIUSSCHOOL HILVERSUM W.M. DUDOK, 1930-1932, Snelliuslaan 10, Hilversum

De training wordt gegeven in een oud schoolgebouw in Dudok-stijl aan Snelliuslaan 10 in Hilversum. In de ruimte is voldoende mogelijkheid om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. We komen met maximaal 6 deelnemers bij elkaar, waardoor het gevoel van een groep behouden blijft en we van en met elkaar kunnen leren. We gaan theoretische en praktisch aan de slag en voor iedereen een vertaalslag maken naar zijn / haar eigen situatie.
Deze trainingsdag bedraagt 150 euro, exclusief BTW, inclusief koffie, thee en lunch.

Heb je interesse, bel me op 06-49211815 of stuur een mail naar heleenelfrink@gmail.com.

Heel graag tot ziens!

css.php