Heleen Elfrink

Ik ben Heleen Elfrink, coach, trainer, (systemisch) teamcoach en ik begeleid mensen op individuele basis, in groepstrainingen en in teamverband  die op zichzelf willen reflecteren, die overzicht willen en naar een oplossing toe willen werken die goed is voor de situatie en die goed voelt.

Echt stil leren staan en jezelf en de situatie onderzoeken, dat doen we wat mij betreft te weinig. We zijn vooral bezig mee te hollen met de waan van de dag of de ‘ratrace’ vol te houden en daardoor zien we niet wat er echt gebeurt.

Als je echt stil gaat staan, tot rust komt en op ontdekkingsreis gaat in jezelf, in je relatie of in het team, ontdek je dat er nog heel veel te exploreren en te leren valt. Door te bewust te kijken naar wat je doet, denkt, zegt of ervaart. Door je belevingswereld en daaraan verwante onderwerpen of thema’s te belichten en je relatie ermee te onderzoeken.

Denk eens aan emoties. Wat weten we eigenlijk over emoties? En weten we wat we er precies mee kunnen? Heb jij controle over jouw emoties of hebben ze controle over jou? 
Wat is liefde? Wat is rechtvaardigheid? En wat hebben die twee met elkaar te maken?
Hoe ontstaat een zelfbeeld en wat is precies autonomie?

Allemaal vragen waar we ons niet dagelijks mee bezig houden. Of nog nooit eerder mee bezig hebben gehouden. Heel veel van wat we doen is vanuit automatisme, want dat doen we altijd zo en daarom nu ook, dat is gewoon zo. Dat vinden we heel vanzelfsprekend en daar kunnen we volledig van overtuigd zijn en naar handelen. Totdat we vast lopen, in conflict komen met onszelf en/of met onze omgeving. Dan is het heel waardevol om stil te gaan staan en te onderzoeken wat er precies gebeurt. Dan blijkt er niets vanzelfsprekends aan te zijn en zijn het onze eigen overtuigingen van waaruit we het landschap inrichten en daarin functioneren.

Door stil te staan ontdekken we dat er nog veel meer te beleven, te ervaren, te leren, te exploreren valt. Dan gaat er een hele nieuwe wereld voor ons open waarin we hele nieuwe ervaringen opdoen en ons verwonderen over nieuwe inzichten en mogelijkheden.

Hoe ben ik hier zo gekomen?
Toen ik nog als kinderverpleegkundige werkte op een afdeling met kinderen met kanker zag ik wat deze ziekte en zo’n intensieve behandeling doet met het zieke kind, maar ook zeker met de rest van het gezin. Gedurende de behandeling werden ze geleefd, ze werden overspoeld door emoties en wisten daar niet altijd goed mee om te gaan of uiting aan te geven. Ouders die uit elkaar gingen omdat ze elkaar niet meer zagen, mensen die hun baan verloren of failliet gingen en levens van kinderen die er alsmaar slechter en slechter op werden door de ene complicatie na de andere.
Een heel treurig beeld, maar gelukkig waren er ook hele mooie, ontroerende momenten. Als er goed nieuws was, de ziekte was weg, of het zat in hele klein dingen als een bezoekje van de clowns, de blijdschap om een cadeautje als het kind dapper was geweest, of een kerstontbijt met alle kinderen van de afdeling aan één lange zaal midden op de gang. Herinneringen die me altijd bij zullen blijven en die mij raken.
En toch ben ik gestopt met dit werk… omdat ik niet gelukkig werd van de organisatie. Het waren niet de zieke kinderen, maar het management wat mij heeft doen besluiten om weg te gaan en mijn eigen weg te gaan. De allerbelangrijkste graadmeter in deze beslissing is mijn gevoel geweest. Toen ik mijn werk in negatieve zin teveel mee naar huis nam en in bed lag te piekeren en te huilen, heb ik resoluut besloten te stoppen. Ik had nog geen ander werk, maar was ervan overtuigd dat dat goed zou komen. Ik was bijna klaar met de opleiding tot haptotherapeut en daar ben ik toen een praktijk in gestart.

Na de geboorte van mijn dochter hebben mijn toenmalige partner en ik twee jaar lang samen mensen getraind en begeleid die driftig zijn en een kort lontje hebben. Die zich niet kunnen beheersen en daardoor té fel reageren, schreeuwen, té snel reageren, gefrustreerd zijn en dit op anderen of in bijzijn van anderen uiten op een manier waar ze zelf niet blij mee zijn.

Na het volgen van deze training gaven mensen aan meer te willen, breder te kijken, dieper te kijken naar zichzelf. De scherpe kanten waren eraf, maar wat is er allemaal nog meer te onderzoeken en te ontdekken.

Vanuit die nieuwsgierigheid bij mijzelf en bij de deelnemers heb ik toen met een ervaren GZ-psycholoog de training “Jezelf de baas” ontwikkeld.

Een proces waar ik zelf ook ontzettend veel van geleerd heb en mijn deelnemers meenam in een ontdekkingsreis naar nieuwe ideeën, betekenissen, emoties, ervaringen, mogelijkheden.
Een reis waardoor, inmiddels blijkt, je een krachtiger mens wordt, met meer tevredenheid, blijheid en geluk in het leven staat. Aan het begin van de Coronatijd ben ik met deze trainingen gestopt.

Nieuwe paden.
Na de Coronatijd heb ik een opleiding tot (systemisch) teamcoach en teamtrainer gevolgd en coach ik mensen zowel individueel als in teams. Daarnaast geef ik ook vaardigheidstrainingen aan teams of groepen uit een organisatie op het gebied van samenwerking en communicatie. Mensen weer meer met zichzelf en met elkaar in verbinding brengen, dat is wat ik mooi vind aan mijn vak. Een constructieve dialoog met jezelf en met elkaar voeren. Zodat er een plezierige samenwerking ontstaat en meer écht contact.

Nog 5 korte feiten over mij:
* Mensen zeggen vaak over mij dat ik ze erg goed aanvoel en er precies uitpik waar het over gaat, wat de kern van iemands vraag is.
* Mijn inspiratie vind ik in bijzonder mooie gesprekken met mijn vriend, met vrienden, mijn eigen coach, wandelen door de natuur en in leuke dingen doen met mijn dochter.
* Ik heb een dochter van 11 jaar oud. Ze kan op bepaalde momenten echt een spiegel en een leraar voor mij zijn. Het is echt een heerlijke meid en ik kan enorm van en met haar genieten.
* Ik investeer zelf heel bewust in mijn eigen persoonlijk ontwikkeling en in gesprekken met mijn vriend, vrienden, mijn eigen coach en ook in contact met mijn dochter ontdek ik weer nieuwe dingen over mijzelf, ga ik nieuwe uitdagingen aan of het helpt mij te relativeren als dat nodig is.
* Ik help mensen en teams graag op een constructieve manier met zichzelf en met elkaar te communiceren. Welwillende nieuwsgierigheid is de sleutel hierin voor mij. Dit doe ik in individuele coaching en ook in (systemische) teamcoaching. Kortere of langere tijd met iemand individueel of met een team meelopen en ze begeleiden om meer in verbinding te komen met zichzelf en met elkaar vind ik heel mooi om te doen.


Wil je meer weten?
Bel mij op 06-49211815 of stuur een bericht naar info@heleenelfrink.nl

.

linkedin_button

Over Heleen: “Een echte professional met een hartelijke warme persoonlijkheid.
Je voelt je gelijk op je gemak. Ze geeft je alle ruimte om je gevoelens te uiten.
Haar begeleiding is effectief”. (zelfstandig ontwerper)

De begeleiding heeft mij rust en inzicht gegeven. Inzicht vooral op het vlak van hulp (durven) vragen. Ik zou de begeleiding aan anderen aanbevelen.
Jouw methodiek laat je eenvoudig ervaren waar je vervalt in vastgeroeste patronen.”
Lars Ros, eigenaar Cloud Imago (Cloud Computing, social media)
“Ontzettend bedankt voor je hulp. Je hebt mij echt geholpen om het een en andere duidelijk te krijgen en weer vooruit te kunnen.”
Arts.
css.php