persoonlijk leiderschap – omgaan met emoties – weekend

We hebben allemaal emoties, maar wat weten we daar precies vanaf? Hoe goed zijn we in het omgaan met emoties? Met die van onszelf en die van een ander? Welke relatie en beleving hebben we bij emoties en welke emotionele reactie roepen de emoties van anderen bij ons op. Denk aan de verschillende emoties van patiënten. Zijn we comfortabel in elke situatie en in elke emotie?This image has an empty alt attribute; its file name is theater-masks_fyfUmQ5u.jpg
De meesten van ons kunnen deze vraag niet met een volmondige “ja” beantwoorden.

Daarom is het zo belangrijk om echt goed stil te staan bij emoties en ze te onderzoeken.
Emoties (komt van het werkwoord emoveren) zetten ons in beweging. Ze zijn de motivaties, de drijfveren, achter ons gedrag. Als we bijvoorbeeld ergens bang voor zijn, dan gaan we vluchten. Als we boos zijn, gaan we vechten, als we depressief zijn trekken we ons terug en geven we het op en bij blijdschap gaan we juist juichen en gaan we door. Allemaal verschillende emoties die ons aanzetten tot verschillend gedrag. Maar wat zijn precies de functies van de verschillende emoties en tot welk doel leiden ze ons?

We gaan stil staan, omdat we ons heel vaak pas achteraf bewust worden van ons eigen gedrag en de consequenties daarvan. Of dat we verstrikt raken in onze eigen emoties en van daaruit niet meer weten wat we moeten doen. Dat we maar van alles gaan doen om van een bepaald gevoel of een bepaalde gedachte af te komen. Alleen beseffen we ons niet dat in heel veel van die gevallen de motivatie voor dit gedrag voortkomt uit een emotie die we ooit aangeleerd hebben en die nu misschien wel helemaal niet meer van toepassing is of niet meer nodig is omdat we met een hele andere situatie, met hele andere mensen, met een heel ander eigen persoon te maken hebben. Of dat we vanuit een emotie reageren bij gebrek aan een betere. Dan doen we maar wat we kunnen, omdat er andere emotionele vaardigheden ontbreken.

Emoties worden aangeleerd door middel van conditionering, emoties gekoppeld aan situaties. Zo hebben we geleerd wat we in die situaties wel of niet moeten doen of voelen. Ooit zijn die koppelingen gemaakt en als blijkt dat hierdoor nu een verkeerde emotie op het verkeerde moment naar boven komt, dan is het belangrijk dat dit weer ontkoppeld wordt. Zodat daarna de juiste emotie in de juiste dosering op het juiste moment geleerd kan worden. Dat er een herstel van het emotionele systeem plaats kan vinden.

Op het moment dat je stil gaat staan en  vragen gaat stellen over emoties, over die van jezelf en wat ervaar ik of wat ben ik aan het doen, dan kijk je vanuit een metaniveau naar jezelf. Je zit niet langer gevangen in die emotie of situatie, maar je kijkt er naar en stelt jezelf er vragen over. Je gaat met jezelf in dialoog zonder gelijk iets aan die emotie te moeten doen, er gelijk van weg te vluchten of je er tegen te verzetten ‘want zo wil ik niet zijn, dit wil ik niet voelen of zo ben ik nu eenmaal’.
Door vanuit nieuwsgierigheid en objectiviteit naar emoties te kijken en naar de achterliggende drijfveren, kun je kijken naar je eigen belemmeringen, naar situaties waar het niet lekker loopt en naar momenten waarop er een probleem ontstaat.

Hoe intelligenter we naar al dit soort emotionele reacties en drijfveren bij onszelf en bij andere kijken, des te beter kunnen we onszelf en de ander helpen. Laten we dit doen door de juiste vragen te stellen en criteria te formuleren van waaruit we naar onszelf en ons gedrag kijken.This image has an empty alt attribute; its file name is helicopter-2830285_1280.jpg

Als we zelf een brokkenpiloot zijn, dan kunnen we onze patiënten minder goed helpen. Als we een bekwame piloot zijn, dan kunnen we onze patiënten ook helpen dat te worden. Om op een intelligentere wijze hun emotionele relatie met zichzelf te regelen.

Dat vergroot weer de effectiviteit van het contact met onszelf en met de ander, want in communicatie spelen emoties een belangrijke rol. Hoe begrijpen we elkaar, hoe maken we iets aan de ander duidelijk. Wat kan daar allemaal mis gaan en hoe ga je daar mee om.
Hoe sneller en beter je in de gaten hebt wat er aan de hand is, hoe het hele mechanisme werkt en hoe dat bij jezelf en bij anderen werkt, des te sneller en beter kun je jezelf en anderen helpen.

Alleen als jij leiding geeft aan je eigen emoties, kun je leiding geven aan de emoties van een ander.
Dat is waar deze ervaringsgerichte training over gaat. Dit ontdekken en ervaren we met behulp van concrete oefeningen, reflecties op een dieper niveau van jezelf en het beleven van je relatie met emoties.

Deze weekendtraining is voor iedereen die zichzelf beter wil leren begrijpen, die echt graag wil veranderen en wil kijken waarom de dingen gaan zoals ze gaan en hoe je daar zelf meer grip op kunt krijgen. Hoe je meer het leven kunt leiden in plaats van eronder te lijden.
Het voordeel van een groep is dat je van en met elkaar kunt leren. Een weekend training zorgt ervoor dat je even uit je dagelijkse hectiek of gewoontes stapt en er vanaf een afstandje naar kunt kijken. Van daaruit kun je dingen zien en veranderen. Door soms al even te oefenen tijdens deze dag is de stap naar de praktijk een stuk kleiner en kun je het gelijk gaan doen!
Ben je geïnteresseerd in deze tweedaagse training, neem dan contact met mij op via 06-49211815 of via het contactformulier

Inhoud van de training:

 • Functies van de verschillende emoties
 • Oefenen in de verschillende emoties, denk bijvoorbeeld aan boos worden op een goede manier
 • Hoe worden emoties aangeleerd
 • Hoe kun je emoties ontkoppelen en op de juiste manier aanleren
 • Hoe werken dominantie en macht versus onmacht, wat roepen ze bij je op en hoe ga je hier mee om
 • Liefde en samenwerking, hoe ziet Liefde eruit en wat doe je als het er wel of niet is. Hoe ziet dit er in teamverband uit.
 • Wat betekent een groot rechtvaardigheidsgevoel en hoe geef je hier vanuit rust, kracht en tevredenheid vorm aan.
 • Wat is de rol van emoties in communicatie; met jezelf en met de ander. Wat is precies een onlustgevoel en hoe bevrijd je jezelf hiervan.
 • De relatie met jezelf; welke dialoog voer je met jezelf. Waar voel jij je verantwoordelijk voor. Waar speelt loyaliteit of plichtsbesef een rol.
 • Energie-economie; welke situaties kosten je veel energie en waarom. Hoe kun je daar op een andere manier mee omgaan.
 • Leiding geven aan jezelf en van daaruit richting de ander.

Praktische informatie:

Locatie:
Afbeelding uit fotogalerij van de accommodatieDe training wordt gegeven in Stay okay Soest, gelegen in het bos en vlakbij de Soesterduinen. Er is tijd om te wandelen tussendoor, neem gerust je wandelschoenen mee!
De stay okay in Soest heeft een mooie tuinkamer voor ons en we kunnen daar eten, drinken en blijven overnachten.
Even helemaal weg uit de dagelijkse hectiek en tijd voor jezelf, voor reflectie, voor ontdekkingen en voor groei.
Speciaal voor artsen en specialisten. De casuïstiek van de training is hierop aangepast. Door de homogeniteit van de groep zal er veel herkenning bij elkaar zijn, wat het leerproces bevorderd.
Op zaterdag verzamelen we om 10.00 uur en op zondag sluiten we rond 17.00 uur samen af.

Data voor 2020:
20 – 21 juni
3-4 oktober

Investering:
Je investeert een weekend in jezelf, tijd voor jezelf, voor groei, voor reflectie, voor nieuwe mogelijkheden.
Ik begeleid je daar graag bij voor € 950,- per persoon.
Dit is inclusief BTW, overnachting en volpension*.
Maximaal 8 deelnemers, zodat er genoeg tijd en ruimte is voor individuele vraagstukken.

Voor de training vind altijd een persoonlijke (telefonische) intake plaats om te kijken of het aanbod aansluit bij jouw vraag / wens.

Ben je geïnteresseerd in deze tweedaagse training, neem dan contact met mij op via heleenelfrink@gmail.com of via 06-49211815. 

*  exclusief drankjes aan de bar.

css.php