Themadagen

Vrijdag 29 januari 2021: Emoties de baas!

Hoe kan het dat we (regelmatig) last hebben van onze emoties. Of van de emoties van iemand anders. Emoties kunnen ons soms overspoelen of we kunnen er helemaal in komen te zitten. Denk aan geïrriteerd zijn, boos zijn, angstig of een schuldgevoel. Soms heb je van daaruit al iets gedaan of gezegd zonder dat je het door had of heel bewust wilde. Uit onmacht, uit onvermogen om zelf regie over je emoties te houden.

Hoe kan dat? Vaak hebben we vanuit onze eigen opvoeding niet heel veel meegekregen over emoties. Er werd thuis niet over gesproken en als er iets was, dan was het “schouders eronder en weer door”. We hebben geen idee welke emoties zijn er allemaal en hoe werken ze. Wat doen ze met je en hoe kun je ervoor zorgen dat jij ze meer kunt gaan besturen dan zij jou.

Lees verder

Vrijdag 5 maart 2021: Je best doen
En waar je dit (te) veel energie kost

This image has an empty alt attribute; its file name is image-2.png

– Herken je dat je niet snel tevreden bent en wil je het heel graag goed doen?
– Ben je streng bent voor jezelf?
– Zeg je snel of vaak ‘ja’, want als je nee zegt voel je je schuldig of onrustig?
– Heb je het gevoel dat je van toegevoegde waarde moet zijn?
– Doe je vaak de dingen liever zelf, want dan houd je meer de controle?

Je best doen is voor veel mensen herkenbaar. Je werkt hard, zegt snel ja, doet nog extra je best en hoopt daarmee waardering te krijgen of in ieder geval niet dat iemand ontevreden is. Je scoort een tien voor vlijt!

Lees verder


Vrijdag 28 mei 2021: Hoe verander je gedachtes, gevoel en gedrag.

Over denken, intelligentie, de werking van je eigen brein en hoe een verandering voor een ander gevoel, andere gedachtes en ander gedrag kunnen leiden. En dat kun je zelf doen, door te doen!

Intelligentie is de ruimte waarin je dingen waarneemt.
Wanneer ben je bewust aan het waarnemen en wanneer gebeuren de dingen gewoon.
Waar gaat dat goed en waar zou het wijsheid zijn om daar bij stil te staan.

Wie is degene die deze gedachtes, gevoelens heeft of dit gedrag vertoont? Diegene kan dat niet veranderen, daar kun je alleen maar armpje mee drukken. Door van bovenaf naar die persoon te kijken kun je het veranderen. Door de ruimte groter te maken dan waar je nu in gevangen zit.

Lees verder

css.php