Themadag Je best doen en waar dit je (te)veel energie kost

– Herken je dat je niet snel tevreden bent en wil je het heel graag goed doen?
– Ben je streng bent voor jezelf?
– Zeg je snel of vaak ‘ja’, want als je nee zegt voel je je schuldig of onrustig?
– Heb je het gevoel dat je van toegevoegde waarde moet zijn?
– Doe je vaak de dingen liever zelf, want dan houd je meer de controle?

Je best doen is voor veel mensen herkenbaar. Je werkt hard, zegt snel ja, doet nog extra je best en hoopt daarmee waardering te krijgen of in ieder geval niet dat iemand ontevreden is. Je scoort een tien voor vlijt!

Je best doen doe je vaak voor een ander. Als je voor jezelf met iets bezig bent, dan wil je misschien dat het stevig is, goed werkt of mooi is, maar je best doen is een overtreffende trap en dat doe je vaak voor de buitenwereld.

Waarom doen we dat precies en welke mechanismen zitten hierachter? En waarom kost ons dit zoveel energie?
Vaak zie je dat mensen hun best doen op hun werk, maar ook thuis richting hun partner of kinderen.

Als je langdurig of veel je best doet, dan is dat vaak heel vermoeiend. Het resultaat van je inspanning komt niet altijd volledig bij jezelf terug. Je bent of niet helemaal tevreden, of de waardering blijft uit, er blijft een gevoel van schuld of angst sluimeren waardoor je door blijft gaan of het resultaat is niet naar verwachting wat frustraties, onmacht of teleurstelling op kan leveren.

Uiteindelijk is dit een energie slopend proces en waardevol om echt goed te gaan begrijpen en te doorgronden, om dit te kunnen veranderen. Op een duurzame en constructieve manier. Een goed resultaat willen leveren of dingen willen verbeteren is helemaal prima, maar het mag je energiebatterij niet leeg slurpen.

Op vrijdag 29 januari gaan we van 9.30 tot 16.00 uur stil staan en inzoomen op dit thema.

Deze trainingsdag is onder voorbehoud dat het met inachtneming van de Corona-maatregelen mogelijk is om fysiek bij elkaar te komen.

SNELLIUSSCHOOL HILVERSUM W.M. DUDOK, 1930-1932, Snelliuslaan 10, Hilversum

De training wordt gegeven in een oud schoolgebouw in Dudokstijl aan Snelliuslaan 10 in Hilversum. In de ruimte is voldoende mogelijkheid om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. We komen met maximaal 6 deelnemers bij elkaar, waardoor het gevoel van een groep behouden blijft en we van en met elkaar kunnen leren. We gaan theoretische en praktisch aan de slag en voor een ieder een vertaalslag maken naar zijn / haar eigen situatie.

De investering voor deze trainingsdag bedraagt 150 euro, exclusief BTW, inclusief koffie, thee en lunch.

Heb je interesse, bel me op 06-49211815 of stuur een mail naar heleenelfrink@gmail.com.

Heel graag tot ziens!

css.php