Wat is eigenlijk een innerlijke belemmering of blokkade?

Ik besef nu dat ik al een paar maanden allerlei artikelen schrijf en naar lezers verstuur zonder dat ik ooit écht aandacht besteed heb aan de belemmering zelf.

Vandaar dat ik daar vandaag echt even bij stil wil staan.

De termen innerlijke belemmering, belemmerende overtuiging, blokkade, ‘vastlopen’ hoor ik door elkaar gebruikt worden. Het gaat vaak over hetzelfde; je staat op een bepaald punt in je leven, je wilt dat er iets gaat veranderen en dat lukt niet of gaat niet zoals jij graag zou willen; je loopt vast. Dit kan over allerlei verschillende zaken gaan. Bij veel van mijn klanten geeft dit één of meer van de volgende klachten:

 • Innerlijke onrust; een onrustig gevoel van binnen;
 • Een drukkend gevoel op de borst;
 • Slecht slapen, hoofdpijn, moeilijk concentreren;
 • Een hoofd vol gedachtes, ideeën, twijfels, angst, onzekerheid, en daardoor vermoeidheid;
 • Een toenemend gevoel van “waar doe ik het eigenlijk allemaal voor” of “hoe blijf ik dit volhouden”.

 

Ik heb klanten met onder andere de volgende innerlijke belemmeringen begeleid:

1.       Een druk bedrijf combineren met een hectisch privéleven

Het goed combineren van beide(n) vraagt om het stellen van prioriteiten, keuzes maken en je gevoel volgen. Je kunt niet altijd alles vooraf geregeld en bedacht hebben. Er komt wel eens een kink in de kabel. Als dit structureel gebeurt, dan is het tijd om dit te gaan veranderen. Deze klant had continu teveel aan haar hoofd en hierdoor liep ze vast. Ze heeft nu geleerd keuzes te maken, verantwoordelijkheden over te dragen en haar gevoel te volgen.

2.       Niet kunnen kiezen en daardoor stil staan, wat voelt als achteruitgang

Kunnen kiezen is soms fijn maar vaak ook niet. Als je niet kunt kiezen blijf je op het punt waar je nu staat. Mijn klant wilde graag groeien, zich gaan specialiseren en andere diensten aanbieden met haar bedrijf. De stilstand en het niet kunnen kiezen frustreerde haar enorm. Ze heeft haar passie gevolgd en geniet van de successen die ze nu behaalt.

3.       Het gevoel jezelf te moeten verkopen, hierdoor geen acquisitie kunt voeren en te weinig klanten bindt

Als je krachtig gaat staan voor je dienst of product dan straal je enthousiasme uit. Je bent niet langer onzeker en dit merkt je klant. Je weet op wie je je richt, wat je wilt zeggen en hoe je dit overbrengt.

Dit enthousiasme werkt aanstekelijk, waardoor je juist klanten aantrekt.

4.       “Dit wil of kan de klant vast niet betalen, dit mag ik de ander niet aandoen”

Het is een gedachte die niets te maken had met zijn eigen klanten. Dit gevoel kwam voort vanuit zijn eigen familie, zijn eigen achtergrond. Hij was gewend voor iedereen te zorgen, kon hierdoor zijn dienst moeilijk verkopen en deed in feite iedereen tekort. Hij vulde voor zichzelf in dat de klant het gevraagde bedrag niet kon of wilde betalen, terwijl hij het niet had gevraagd. Hierdoor bood hij zijn dienst niet aan en deed hij uiteindelijk de klant tekort. Inmiddels ziet en voelt hij de waarde van zijn dienst, noemt met gemak de investering en heeft een groeiend bedrijf.

5.       Moeite om grenzen aan te geven of te verleggen

Iets nieuws beginnen, een volgende stap zetten is spannend. Het vraagt om keuzes te maken. Je kunt niet langer alles blijven doen en zult mensen wellicht moeten teleurstellen. Je moet jezelf blijven focussen op het doel dat je wilt behalen. Hierin moet je jezelf ook uitdagen om stappen die je eng vindt en liever niet zou zetten, toch te zetten, omdat die goed zijn voor je eigen ontwikkeling en die van je bedrijf.

Mijn klant was niet tevreden met wat hij deed, ook al liep zijn bedrijf goed. Hij wilde meer zijn passie volgen en meer tijd hebben voor zijn gezin. Nu hij hulp kan vragen en kan delegeren gaat het hem heel goed af. Ik kwam hem pas geleden tegen, na meer dan een jaar, en ik zag nog steeds een ontspannen en gelukkige man!

Herken jij jezelf in het bovenstaande verhaal? Loop jij ergens tegenaan? Ervaar jij een belemmering?

Neem gerust contact met mij op.

 

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.

8 Responses to Wat is eigenlijk een innerlijke belemmering of blokkade?

 1. Camiel 26/04/2013 at 14:48 #

  Hoi Heleen,
  Ik denk dat dit heel herkenbaar is voor veel ondernemers. Dank voor je interessante artikel!

 2. Janssen 03/05/2015 at 10:05 #

  Beste,

  Bovenstaande is zeer herkenbaar, ben zelfstandige moet nu omschakelen, wegens nekhernia … Heb genoeg kansen maar krijg niets meer gedaan, ben moe wil wel maar weet niet meer waar te beginnen.
  Ga me eens meer verdiepen in deze site … Hoop hier oplossing of handgrepen te vinden.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Darknet Marktplätze - 15/09/2021

  … [Trackback]

  […] Info on that Topic: heleenelfrink.nl/wat-is-eigenlijk-een-innerlijke-belemmering/ […]

 2. Darknet Markets - 15/09/2021

  … [Trackback]

  […] Read More on that Topic: heleenelfrink.nl/wat-is-eigenlijk-een-innerlijke-belemmering/ […]

 3. order euthanasia online - 19/09/2021

  … [Trackback]

  […] Find More to that Topic: heleenelfrink.nl/wat-is-eigenlijk-een-innerlijke-belemmering/ […]

 4. high protein meal plan 1200 calories - 29/09/2021

  … [Trackback]

  […] Here you can find 1685 additional Info to that Topic: heleenelfrink.nl/wat-is-eigenlijk-een-innerlijke-belemmering/ […]

 5. buy franchi guns - 01/10/2021

  … [Trackback]

  […] Information on that Topic: heleenelfrink.nl/wat-is-eigenlijk-een-innerlijke-belemmering/ […]

 6. kardinal stick - 02/10/2021

  … [Trackback]

  […] Here you can find 4812 additional Information on that Topic: heleenelfrink.nl/wat-is-eigenlijk-een-innerlijke-belemmering/ […]

Leave a Reply

css.php