In je dagelijkse leven gaan veel dingen vanzelf en goed. Toch zijn er ook momenten waarop het even minder lekker gaat. Je ervaart een onlustgevoel, stress, een conflict met jezelf en/of met je omgeving. Dit kan tot piekeren, twijfelen, gevoelens van onmacht en ook tot fysieke klachten leiden.
Het is dan goed om even stil te gaan staan en niet nog verder of harder door te hollen. Om te gaan begrijpen wat er precies gebeurt, zodat je van daaruit beter begrijpt hoe de situatie in elkaar zit, wat er bij jou gebeurt en wat nu een goed idee is om te doen.
Door stil te gaan staan kunnen ratio en je gevoelsbeleving weer op één lijn komen met elkaar. Je gedrag wordt namelijk niet altijd vanuit je intellect aangestuurd. Er is een laag die sterker en sneller is op bepaalde momenten; je overtuigingen, je gewoontes en wat jij geleerd hebt “hoe het is”.
Dat is voor iedereen verschillend en we kijken allemaal op onze eigen manier vanuit die betekenissen de wereld in.
Het kan op de momenten waarop het niet lekker loopt een goed idee zijn om die betekenissen eens onder de loep te nemen. Te kijken tot welke automatismen ze leiden en hoe het ook anders kan.
Door vragen te stellen komt er nieuwe informatie bij. Daardoor verandert het plaatje en krijg je meer zicht en meer grip op de situatie. Als je de situatie helemaal begrijpt weet je ook wat je vervolgens kunt doen. Mocht het nodig of wenselijk zijn dan oefenen we eventuele nieuwe vaardigheden. Door het al een keer geoefend te hebben is de drempel naar de praktijk een heel stuk lager.
Vanuit een welwillende, nieuwsgierige houding naar jezelf, de ander en de situatie kijken en begrijpen wat er gebeurt. Er kom daardoor meer rust, een positieve relatie met jezelf (ipv streng voor jezelf, jezelf voor je kop slaan of schaamte), meer verbinding met elkaar (je partner, je kinderen) en een prettige, constructieve werkrelatie en samenwerking met collega’s en cliënten / klanten.
Mijn klanten werken onder andere bij: