Wist je dat…

  • 1 op de 8 werkende mensen last heeft van stressstress-494222_1280
  • Jaarlijkse kosten mensen met werkstress de samenleving tussen 4 en 5 miljard euro
  • Werkstress beroepsziekte nummer 1mis
  • 1 miljoen mensen risico lopen op burn out.

Allemaal cijfers uit de week van de werkstress. Een week gericht op meer openheid, bespreekbaarheid en hopelijk ook vermindering van de werkstress. We praten vaak gemakkelijk in algemene zin over stress, maar toegeven dat we er zelf last van hebben is vaak lastiger. En al helemaal tegenover je werkgever, opdrachtgever, klant of zakenrelatie. 
Deze week stond niet alleen maar in het teken van werkgever en werknemers, ook van ondernemers. Arko van Brakel, zelf ondernemer, vertelde bij Pauw over zijn eigen burn-out en dat iedereen in zijn omgeving het zag, behalve hijzelf. Hij sloeg door in zijn enthousiasme, zijn hoofd met ideeën raakte overvol en van sporten had hij een extra nachttaak gemaakt.

Een goede manier om bij jezelf te checken of en hoeveel stress je hebt, is door te luisteren naar je lichaam. Door te voelen of er ergens spanningen zitten, of je onrustig bent, ongeduldig, vermoeid of juist hyper. Merk het op, luister goed naar de signalen en neem ze serieus. Zorg voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning (lezen, mediteren, yoga, filmpje kijken, buiten wandelen, etc.). Zorg voor de basics: genoeg slaap, gezond eten en drinken, een goede weerstand, genoeg vitamine D (in deze tijd van het jaar 20 microgram als volwassene). En als je echt gek wilt doen bij langer durende of terugkerende stress; investeer dan eens in coaching of begeleiding om te kijken naar de onderliggende patronen en hoe je die kunt doorbreken. Dit kan je winst voor het leven opleveren 😉

Een beetje stress is helemaal niet erg, dat hebben we zelfs allemaal nodig om goed te kunnen functioneren. Zolang je maar niet naar de verkeerde kant doorslaat. Of dat de stress te lang aanhoudt, Zolang je nog in de flow zit houd je het vaak wel vol, staat je lichaam op scherp en heb je het idee dat je alles aankan, totdat je lichaam het teveel wordt. Dan stort je ineens helemaal in als je niet uitkijkt. Je energiebatterij raakt leeg. Zorg er dus voor dat je na veel stress weer tot rust komt, dat je ontspant, genoeg slaapt en gezond eet en beweegt. Ik ben benieuwd hoeveel mensen hier nog winst in kunnen behalen. Hoe is dat bij jou?

Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze druk zijn met allemaal leuke dingen, dat ze vol inspiratie en ideeën zitten en dat ze dat juist fijn vinden. Positieve stress. Heel fijn uiteraard dat je met allemaal leuke dingen bezig bent. Let wel op: als je met teveel leuke dingen tegelijk bezig bent of je agenda staat té vol met leuke dingen dat je ervan zucht en je afvraagt hoe je dat allemaal moet doen, dan kun je last hebben van positieve stress. In dat geval kan de positieve stress net zoveel schade aanrichten als negatieve stress. Je lichaam is in dezelfde staat van paraatheid om het allemaal vol te kunnen houden.

Stress gaat altijd over jij in relatie met je omgeving. Over communicatie, verwachtingsmanagement, afstemming, duidelijkheid, timemanagement of bijvoorbeeld kenmerken als perfectionisme, moeilijk kunnen kiezen, focus, etc. Een goede balans tussen verstand en gevoel is hierin erg belangrijk. En tussen werk en privé en tijd voor jezelf. Zorg goed voor jezelf en zet jezelf en je gezondheid op één!

Hartelijke groet,

Heleen Elfrink.

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php