Hoe herkenbaar is dit tijdens je vakantie!?

Heerlijk die vakantie, maar als ik soms zie hoeveel stress mensen hebben er voor en na die tijd, dan vraag ik me wel eens af “wat doe je jezelf aan”. Niet dat je op vakantie moet gaan hoor, absoluut gaan zou ik zeggen! Maar doe iets aan die stress, aan die impulsen en voorkom een crisis!
 
Veel mensen nemen het inmiddels al voor lief. “Het hoort erbij”, hoor ik ze zeggen. Of ze werken tijdens de vakantie af en toe door. Om de mail bij te houden en de social media door te laten lopen. Prima als je daarvan ontspant en helemaal tot rust komt, maar is dat wel zo?
En moet je het wel voor lief nemen?
Wil je dat ook echt?
Of is dat een automatisme geworden?
In hoeverre werkt dit echt optimaal voor je?
Of houdt je jezelf toch stiekem een beetje voor de gek?
 
Veel van onze gewoontes (of automatismen) voelen zo “normaal” aan dat we ons er geen vragen meer bij stellen. Of dit echt is wat we willen of dat er misschien nog wel wat winst te behalen valt en een verandering wenselijk is.
 
Als we weer even kijken naar de vakantie. In hoeverre lukt het je om de zaken echt even helemaal los te laten, zodat je helemaal tot rust komt en nieuwe energie op doet voor het volgende (werk)jaar? Dus niet alleen de batterij weer bijvullen, maar ook een extra buffer opbouwen, zeg tot 120 % om er weer helemaal tegen aan te kunnen?
 
Wat daarin kan helpen is het volgende:
1) Bepaal voor de vakantie hoeveel je gaat werken en wanneer. Hoe vaak check je je mail en wat ga je met mails doen. Gelijk beantwoorden, of heb je een automatische afwezigheid ingesteld? Je mail en telefoon doorschakelen naar iemand anders is ook erg prettig. Zo kun je zelf bepalen of je überhaupt mail lees of niet en ben je er dus niet afhankelijk van voor je gevoel.
 
2) Reken er op voorhand op dat je ergens wel eens geen wifi of internet zou kunnen hebben. Er zijn ontzettend vaak frustraties over het internet op een vakantiebestemming. Dat bepaalt de sfeer van de vakantie op dat moment en die sfeer is niet bepaald vrolijk. Reken er is een aantal situaties dus op dat er geen internet is. Heb je dat perse nodig, kies daar dan je bestemming op uit of ga anders niet lopen mokken, maar genieten.
 
3) Ga bepalen waar jij rust van krijgt op de vakantie. Wil je graag bijslapen, bij lezen, muziek luisteren, sporten, wandelen, spelen en zwemmen met je kinderen, lekker niets doen, etc. Actieve werkende mensen ontspannen vaak ook op een actieve manier.  Neem mee wat hierin kan helpen: een goed boek, je favoriete muziek, je sportschoenen en/of  je zwembroek!
 
4) Probeer voor- en na de vakantie prioriteiten te stellen in je werk. Wat moet er echt gedaan worden en wat zou fijn zijn als het af is. Je werk gaat altijd door, ook als je op vakantie bent. Misschien kan iemand het overnemen of kun je er ruim van te voren naartoe werken. Daar zou je eens over na kunnen denken voor volgend jaar als het dit jaar té hectisch is.
 
5) Ontspan al op kleine momenten tijdens je vakantie. Ben je moe -> ga slapen. Is het te warm om actief te zijn -> chill. Voel aan je lijf waar het behoefte aan heeft en zin in heeft. Geef jezelf daar ook de ruimte voor.
 
6) Let op het rustiger worden van je ademhaling en je hartslag terwijl je op je stretcher of ligbed ligt. Door dat af en toe te voelen, wordt je nog rustiger.
 
7) Herken jij de crisis in de vakantie en ben je hier nu wel echt een keertje klaar mee?Ga het veranderen! Wordt jezelf de baas! 
 
Ik wens je een fijne vakantie als je nog gaat of een goede terugkomst.
 
Zomerse groet,
Heleen.

(plaatje komt van www.phdcomics.com)

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php