Drie persoonlijke tips om je vakantiegevoel langer vast te houden

Als je op vakantie bent, dan heb je een gedeelte van jezelf thuis gelaten. Je werkende ik, je ‘alles in het huishouden regelende’ ik, deels wellicht je sportende ik, etc. Je wordt ook even een ander persoon, die misschien veel meer leest, langer uitslaapt, vaker uit eten gaat, bergwandelingen maakt of zijn hart ophaalt met zwemmen en spelen met de kids.

Je bent even een ander persoon in een andere omgevingZodra je weer thuis aan het werk bent en weer in je oude ritme zit, dan kan het al snel zijn dat je vakantie maanden geleden voelt. Je bent weer met je oude, vertrouwde werkzaamheden bezig en je vakantiegevoel is weg. Helemaal als je terugkomt in een regenachtig Nederland vanuit een zonnig oord.
 
Zelf merkte ik op de terugweg vanuit Italië al dat toen we weer richting Nederland reden, dat ik al bezig was met de activiteiten en werkzaamheden die ik thuis weer wilde of moest gaan doen. De heenweg naar de vakantie toe voelde anders dan de reis terug naar huis. Mijn hoofd begon zich al langzaam weer met werk en andere zaken te vullen.
 
Zelf ga ik drie veranderingen doorvoeren om mijn relaxte vakantiegevoel langer vast te houden. Wie weet kun jij er ook je voordeel mee doen.

1. Behoud je goede vakantiegewoontes.

Op vakantie heb ik iedere ochtend meegedaan met de yogales op het strand. Heerlijk! Een half uur rekken, strekken, je uithoudingsvermogen trainen, tot rust komen en fit en fijn de dag beginnen. Thuis ben ik door gaan zetten en doe ik ook elke ochtend oefeningen. Ik deed al aan yoga, maar dat was vaak één keer in de week, nu doe ik het dagelijks.    
Jij hebt misschien ook bepaalde ervaringen of gedachtes, gemerkt dat je bepaalde dingen zo heerlijk vindt op vakantie. Kijk in hoeverre je dat thuis door kunt voeren of vast kan houden. Wat kan op vakantie en kan thuis ook. En wat is daar eventueel voor nodig. Bij alles waarbij dat echt niet kan, begrijp je dat ook veel meer en geeft dat vaker berusting.
 
2. Weer een gewone wekker.

Voor de vakantie keek ik vaak nog te lang op Facebook voordat ik ging slapen. Mijn telefoon gebruik ik als wekker, dus hij ligt altijd naast mijn bed, gemakkelijk voor de grijp. Terwijl mijn telefoon op vakantie vaak gewoon nog in de tas lag ’s nachts. Geen wekker nodig en een goed boek voor het slapen gaan. Nu na de vakantie maak ik weer gebruik van een gewone wekker en mijn telefoon ligt beneden. Ik val meer ontspannen in slaap en ook eerder, waardoor ik aan genoeg slaap kom en ’s morgens nog mijn oefeningen kan doen. Win-win!
 
3. Wie ben je op vakantie en wie ben je thuis. Welke stukken heb je thuis gelaten en kom je weer tegen als je terug bent.

We herkennen het allemaal dat we een deel van wie we zijn thuis laten. Dat is ook logisch, want op vakantie werken we niet, zijn we in een ander land, hoeven we even niets en kunnen we lekker genieten. Het is wel interessant om te kijken wie die persoon is die op vakantie is en wie je achter laat en weer tegen komt bij thuiskomst. Gewoon uit nieuwsgierigheid, letterlijk of figuurlijk vanaf een afstandje.  Kijken welk stukje dat in jezelf is en of je daar tevreden mee bent. Of dat je benieuwd bent of dat ook anders kan. Voordat je gelijk weer in de waan van de dag zit en veel dingen op de automatische piloot doet.
 
Alles wat je voedt, dat groeit. Als je goede gewoontes voedt, dan zal het gemakkelijker zijn die in de plaats te laten komen van slechte of minder prettige gewoontes. Onderzoek je gewoontes, juist nu je terug komt van vakantie en er even uitgestapt was. Door dit met aandacht te doen, kun je je gewoontes veranderen en werken en leven vanuit een veel meer ontspannen (vakantie)gevoel.

Zomerse groet,
Heleen.

 

P.S. Wil je graag dat ik met je mee kijk en denk over het veranderen van je gewoontes en patronen, bel me dan op 06-49211815 of mail naar heleenelfrink@gmail.com

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php