Heb jij last van dit dilemma?

Afgelopen week sprak ik Bart, een potentiële klant, een man van rond de 30. Hij vertelde dat hij elke dag met tegenzin aan het werk was en het liefst helemaal opnieuw zou beginnen. Hij was op zoek naar een nieuwe uitdaging, nieuwe kansen, opnieuw zijn werk opbouwen (als zelfstandige), etc. Maar dan op de manier waar hij blij van wordt. Nu zijn vooral zijn klanten blij en hij is moe, gefrustreerd, onzeker, kortom: niet blij. 
Hij zei “misschien heb ik wel last van een dertigersdilemma”.
Een wat?
 
Ik heb het even opgezocht op internet:
Het dertigersdilemma. Zelfs als je die term nog nooit hebt gehoord, weet je eigenlijk direct wat ermee wordt bedoeld. In een bepaalde fase van ons leven, vaak als we tegen de dertig lopen – maar eerder of later kan ook – gaan we opeens pas écht nadenken over wat we willen met ons leven. Wil ik echt verder met deze partner? Doe ik het werk dat bij me past? Leef ik mijn passie wel? Wil ik wel of geen kinderen? Maar vooral: wie ben ik nu eigenlijk écht? En wat wil ik nu écht?” (bron: Happinez)
 
Nu valt Bart in de range van de dertigers (tussen de 25 en 35), maar volgens mij hebben wel veel meer mensen, ook buiten deze range hier last van.
Als ik om mij heen kijk, dan zie ik ook wel veertigers worstelen met vraagstukken als “hoe houd ik het leuk, hoe houd ik het vol”, “Ik doe nu al een tijd dit werk, wil ik dit nog blijven doen of wil ik switchen?”, “Ik raak sneller geïrriteerd of gefrustreerd op mijn werk of thuis en hoe verander ik dat?”, “Door alle drukte is onze relatie in een sleur gekomen. Ik zou hier wel wat meer leven en gezelligheid in willen”, etc.
 
Nu zitten dertigers wel of niet met jonge kinderen en zitten veertigers eerder met vragen rondom eventuele puberkinderen. Zo heeft elke leeftijd weer z’n charmes, zullen we maar zeggen. De werk- en relatievraagstukken zijn van alle leeftijden, volgens mij.

Bart zit vooral met vraagstukken in zijn werk: hoe kan ik beter grenzen stellen, hoe ga ik om met verantwoordelijkheid (en waar houd dat op), pas ik mij niet teveel aan aan mijn klanten? Allemaal interessante thema’s om eens naar te kijken en dat vond hij zelf ook 🙂
Want hebben ze alleen met werk te maken? In het geval van Bart niet. Hij liep privé ook tegen een aantal van deze zaken aan. Dubbel winst dus om er mee aan de slag te gaan
 
Wat overall belangrijk is, denk ik, is dat je jezelf zo af en toe even een paar vragen stelt:
-Ben ik nog blij met hoe mijn leven er nu uitziet.
-Ben ik blij met mijn werk, met mijn relatie, met de indeling van mijn eigen tijd, met de band met mijn kinderen, etc.
En zijn er dingen die ik wel graag zou willen veranderen. Bijvoorbeeld: wat meer tijd écht voor mijzelf hebben, de (echtelijke)relatie weer een beetje spanning en gezelligheid inblazen, wat minder vaak / snel fel of geïrriteerd reageren of onzeker zijn, mijn werk meer uitvoeren op de manier die bij mij past en die tot het gewenste resultaat leidt, op een andere manier met situaties omgaan (b.v. adequater reageren, slimmer boos worden, dingen gemakkelijker loslaten), etc.
 
Door jezelf deze vragen te stellen, ga je bewust naar zaken kijken die anders op de automatische piloot door blijven gaan. Als je tevreden bent, hartstikke fijn! Zijn er bepaalde wensen, ga dan onderzoeken hoe je hier zaken in kunt veranderen. Door op onderzoek uit te gaan, krijg je allereerst een veel beter beeld van de situatie nu en kom je andere opties en mogelijkheden tegen. Kans dat daar nu juist jouw oplossing bij zit. Dat zou mooi zijn.
 
Mensen die met persoonlijke vraagstukken bezig zijn, die groeien hier persoonlijk en zakelijk van en het mooie is dat de omgeving daarin meegroeit!
 
Succes!

Ik ben erg benieuwd wat je ontdekt. Mail mij op heleenelfrink@gmail.com of bel mij op 06-49211815

Groetjes,
Heleen.

P.S. Op vrijdag 2 oktober start een nieuwe groep van het programma “Jezelf de baas”, een training over jezelf slechte gewoontes afleren en goede gewoontes aanleren. Er zijn nog 2 plekken beschikbaar. Heb je interesse? Bel of mail mij gerust.

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php