Voorkom een dip! 5 tips voor meer energie in de herfst & winter

Jeetje, wat een omslag ineens. Vorig weekend zat ik nog op de racefiets met blote armen en blote benen en nu pak de winterjas van de kapstok. autumn-209479_1280In een paar dagen tijd is het écht herfst geworden. De bladeren vallen nu massaal naar beneden, het regent en sommige dagen zijn zo vreselijk grauw. Bah!

Gelukkig heeft de herfst ook heel veel mooie dingen. Ben jij gevoelig voor een winterdepressie of een najaarsdip? Voel jij je minder fit, minder vrolijk en blij rond deze tijd van het jaar. De korte dagen kunnen je somber maken en zorgen dat je nergens zin in hebt. Dit weekend gaat de wintertijd in dus de dagen worden alleen nog maar korter 😉

5 tips om in deze tijd van het jaar en de maanden die gaan komen zo fit, gezond en vrolijk mogelijk te zijn.

 • Ga op tijd naar bed.
  Als je merkt dat je meer slaap nodig hebt en eerder moe wordt ’s avonds, ga dan lekker op tijd naar bed. Je lichaam geeft niet voor niets het signaal. Slapen is heel belangrijk om nieuwe energie op te doen en je lichaam te laten herstellen.
 • Kom toch zoveel mogelijk buiten. Stap met je laarzen door de modder of maak een rondje op de fiets.
  Ondanks het slechte weer zijn er ook heel veel mooie dagen in de herfst. De zon kan schitterend door de gekleurde bladerchestnut-471288_1280en in het bos schijnen. Op de hei vind je allemaal spinnenwebben die oplichten met druppels van de dauw. Of ga kastanjes zoeken en maak er een lekkere taart van, volgens recept van boswachter Paulien. Zelf ga ik weer op de mountainbike het bos in, lekker fietsen en vies worden en daarna thuis heerlijk onder de warme douche.
 • Slik vit D.
  We komen allemaal chronisch vitamine D tekort tijdens deze dagen en als je veel binnen werkt misschien wel het hele jaar. In de volgende nieuwsbrief ga ik hier uitgebreid op in en zet ik alle voordelen op een rijtje en ook wat in Nederland het advies is.
 • Pak een goed boek.
  Als het ’s avonds vroeg donker is of als het overdag slecht weer is, heb je minder zin om naar buiten te gaan. Des te meer tijd heb je dan om een goed boek te pakken. Dat kan een leesboek zijn of een boek wat je beroepsmatig interesseert. Een mooi leesboek waar ik in bezig ben is “Het boek van bod pa” en beroepsmatig ben ik bezig in “Je bent wat je doet”. Allebei erg leuk om te lezen.
 • Steek een paar kaarsen aan en maak het gezellig voor jezelf.
  Rondom kerst versieren we vaak het huis, steken we kaarsjes aan en maken we het gezellig. Waarom niet al veel eerder die gezelligheid? Oké, je kunt de kerstballen en slingers misschien nog even in de doos laten, maar een paar kaarsen aansteken en een mooi herfstboeket op de vaas is heel gezellig en je wordt er vrolijker van. Verwen jezelf!

Geniet van een mooi weekend en van het extra uurtje slaap (als je geen kinderen hebt) van zaterdag op zondag!

Warme groet,

Heleen. 

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php