Hoe je meer rust krijgt door los te laten en controle te houden, zodat 2014 een nog zorgelozer jaar wordt

In het journaal hoorde ik dat er een kentering in de economie is. We zijn door de dip heen en gaan in 2014 een stijgende lijn in. Pas in 2015 gaan we hier echt wat van merken, want dan krijgen we meer te besteden, maar we zijn officieel uit de recessie. Hoezee!

 

Nu gaat dit artikel niet over hoe je meer je geld kan loslaten en daarmee de economie kan steunen, dat is voor een andere keer wellicht  😉

In dit artikel geef ik 3 tips hoe je je zorgen meer los kunt laten, zodat je relaxter kunt ondernemen en leven. medium_9045254666

Je kunt pas iets loslaten als je er grip op hebt!

 

 Waar komen de meeste zorgen vandaan?

  • Factoren buiten jezelf: geld, klanten, tijd
  • Factoren in jezelf: energie, plezier, inspiratie, belemmeringen als bijvoorbeeld perfectionisme, uitstelgedrag, gebrek aan focus, gevoel van weerstand, etc.

 

Factoren buiten jezelf kunnen te maken hebben met je onderneming of privéomstandigheden. Daar kun je voor een deel invloed op uitoefenen door bv marketing, iemand voor je laten werken, automatiseren, etc. Voor een deel heb je er ook geen invloed op, want als een klant jouw dienst écht niet nodig heeft, dan koopt hij het niet en als er in de privésfeer iets gebeurt, dan heb je daar ook niet altijd direct invloed op.

Tip 1: Je hebt niet overal invloed op. Kijk naar de zaken waar je wel invloed op hebt, doe die zo goed mogelijk en laat dat je focus zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de tevredenheid van je klanten. Tevreden klanten zijn ambassadeurs van je bedrijf. Door hun tevredenheid kun jij resultaten beloven, kun je testimonials op je website plaatsen, etc. Dat geeft een positief imago en dat wil je uitstralen.

  

Factoren binnen jezelf kunnen bijvoorbeeld zijn dat je tegen onzekerheid, faalangst, perfectionisme aanloopt bij jezelf op een bepaald punt. Het hoeft absoluut niet zo te zijn dat je er helemaal niet meer door functioneert, maar het kan het leven wel wat ongemakkelijker of zwaarder maken. Je bent langer met zaken bezig dan je zou willen, je stelt (nog) even uit of bent te moe om die volgende stap te zetten.

Tip 2: Probeer (alarm)signalen bij jezelf te gaan ontdekken. Waaraan merk ik bij mezelf dat ik iets uitstel, dat mijn perfectionisme de kop op steekt of dat ik onzeker ben. Raak ik dan geïrriteerd, gefrustreerd, word ik moe, kan ik niet meer helder nadenken of trek ik me terug? Als je dit bij jezelf signaleert, stop dan waar je mee bezig bent. Verder doorgaan heeft op dat moment geen zin. Je negatieve gevoelens worden alleen maar groter. Neem even afstand, neem even een korte break en kijk heel even vanaf een afstandje wat je aan het doen bent. Ben je op de goede weg en moet je gewoon nog even doorbijten of ben je ergens in verzand en kun je beter een andere weg kiezen? Op deze manier vind je weer de motivatie om door te gaan.

 

Als ondernemer doe je elke keer weer nieuwe dingen om klanten te trekken, om je dienst of product aan te bieden, om nieuwe doorverwijzers te ontmoeten of om weer op een andere manier positief in de media te komen. Je investeert tijd, geld, energie in je bedrijf, je hebt hart voor de zaak. Je volgt de laatste trends, overweegt of je hier wel of niet aan meedoet en welke positie je wilt innemen in de markt. Je bent innoverend en soms moet je een gokje wagen.

Tip 3: Je comfortzone is je veilige zone. Het doen van iets nieuws betekent niet dat je die comfortzone verlaat en in een volledig nieuw veld terecht komt. Nee, het gaat erom dat je je comfortzone groter maakt. Dat je de “in het verleden behaalde resultaten” inzet om iets nieuws te gaan doen. Deze resultaten zorgen voor zelfvertrouwen en dat gevoel kun je inzetten om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het geeft geen garanties voor de toekomst, maar het zorgt er wel voor dat je iets nieuws durft te proberen. Valt het tegen, dan heb je pech en probeer je de volgende keer iets nieuws. Heb je geluk dan is het een succes en zou ik zeggen “ga vooral zo door!”.

 

Wil jij met minder inspanning een perfect resultaat in 1 dag bereiken? Lees dan hier meer over mijn masterclass op dinsdag 14 januari. 

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php