“Ik ben geen perfectionist”, sprak hij, “het is pas goed als het perfect is.”

Herkenbaar? Voor jezelf of iemand in je omgeving?Camiel met spiegel

Perfectionisme heeft een negatieve lading, terwijl het ook heel veel mooie dingen kan brengen. Je bent namelijk zorgvuldig, precies, hebt hart voor de zaak, want je wilt namelijk dat alles perfect verloopt. Voor jezelf en voor de ander.

Ondernemers met perfectionisme leveren vaak hele mooie diensten en producten. Het kan echter ook zijn dat:

– Je kapot kan zijn nadat je een project / traject hebt afgerond
– Je deadlines niet haalt omdat het nog niet perfect genoeg was

Het grappige is dat veel mensen dit wel bij een ander herkennen, maar niet bij zichzelf. Ik hoorde het dinsdag nog een klant zeggen: “Ik een perfectionist, nee hoor”. En twee minuten later vroeg ik hem “wanneer is het goed genoeg?”. “Als het perfect is”, zei hij.

Vaak speelt het perfectionisme niet op alle vlakken even duidelijk. Het kan verschillen of het te maken heeft met een dienst of product voor jezelf of voor de ander. Een perfectionist doet zijn uiterste best voor de ander, maar kan zichzelf nog wel eens tekort doen.

Het verschil kan ook liggen tussen zakelijk en privé. Zakelijk wordt er geld verdiend en daar rennen mensen vaak harder voor dan privé. Dit kan consequenties hebben voor je eigen vrije  tijd, voor de relatie met je partner en voor je gezondheid.

Lees jij iets bekends?

Ben je benieuwd waar de themadag ‘perfectionisme’ op maandag 11 november over gaat? Kijk dan hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Tot en met zondag 6 okt geldt een early bird prijs van € 297,- ex BTW + bonus 30 minuten GRATIS skypesessie t.w.v. € 200,-. Daarna gaat de prijs omhoog.

Neem je partner mee voor € 197,- ex BTW

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php