verhoog de temperatuur op je energiemeter

De eerste mooie lentedagen zijn geweest en er komen er nog meer aan.

Iedereen gaat naar buiten om te genieten. Lekker in het zonnetje, genieten van de warmte en al uitlopende bomen en planten.

Als je het mij vraagt, dan mag dit lekker door gaan zetten en gaan we er een heerlijke lente en zomer van maken.

Ik hoor steeds vaker mensen zeggen dat ze behoefte hebben aan meer energie, inspiratie en motivatie. Dat ze hier behoefte aan hebben om vol te houden waar ze mee bezig zijn en om het leuk te houden.

Hoe zit dat bij jou? Check hier je energieniveau.

 De persoonlijke energie-meter: 

medium_3658018272

5) Zelfontplooing: doe je wat je zelf graag wilt, is er ruimte voor persoonlijke groei? Handel je vanuit macht ipv onmacht?

4) Behoefte aan waardering en erkenning: ben je een plichtsezel, vertoon je please-gedrag, voel je je snel schuldig, gefrustreerd of geïrriteerd?

3) Behoefte aan sociaal contact: heb je positieve relaties in je privéleven en op je werk? Zijn dit relaties waar je blij mee bent, heb je genoeg vrienden?

2) Behoefte aan veiligheid en zekerheid: voel je je onzeker, laat je de ander liever beslissen, heb je het liever niet over jezelf?

1) Lichamelijke behoeften: kun je nee zeggen, zorg je goed voor jezelf, kun je genoeg ontspannen, eet je gezond en beweeg je genoeg? Heb je regelmatig last van hoofdpijn, stijve nek, gespannen schouders?

 Op deze thermometer kun je bekijken waar jij je bevindt in je dagelijkse leven. Je begint onderaan te lezen en zodra je de vragen met “ja” kunt beantwoorden, dan ga je een trapje omhoog. Deze thermometer is gebaseerd op de levensbehoeftes volgens de piramide van maslow. Ik heb er vragen vanuit mijn vakgebied aan toegevoegd, zodat je kan kijken waar je je bevindt op de thermometer.

Als je voor je gevoel blijft steken op een bepaald niveau of als dat niveau deels wel oké is en deels nog niet, dan is het de vraag in hoeverre de niveaus daar boven optimaal zijn.

Het is niet zo dat je niet door kunt, maar dat zal dan misschien ook maar deels of niet helemaal maximaal zijn. 

Onderin zijn het meer de basisbehoeften. Hoe hoger je komt, hoe meer verdieping er komt. En hoe persoonlijker het wordt. Er zijn maar weinig mensen bij wie alle 5 de niveaus optimaal zijn.  We blijven altijd in ontwikkeling en dat maakt het leven ook bijzonder en een uitdaging. Dat geldt voor iedereen, voor mij net zo hard.

Even twee voorbeelden uit de praktijk:

Als je bv veel leeft met frustraties of vaak pleasegedrag vertoont (niveau 4) dan is het de vraag in hoeverre je echt doet wat jij wilt (niveau 5). Of doe je dingen (onbewust) om toch die waardering en erkenning te krijgen, om aardig gevonden te worden, om geen afwijzingen te krijgen, om maar niet te verliezen, etc.

Of als je een succesvol bedrijf hebt of een goede baan, maar je bent vaak op jezelf, loopt je relatie niet helemaal soepel of zou je wel meer vrienden willen hebben (of meer écht contact met ze). Dan valt er dus nog winst te behalen op niveau 3. Wat weer een positief effect kan hebben op niveau 4 en 5 (in de contacten in je werk, gevoel van eigenwaarde en een goede balans tussen werk en privé).

Wil je graag met mij samen kijken waar je zit op de thermometer en waar nog winst te behalen valt? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help je hier graag bij. 

 

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php