Waarom slapen van levensbelang is (voor ondernemers met innerlijke belemmeringen, onrust, stress die hiervan af willen en vanuit passie en kracht willen ondernemen)

Afgelopen en deze week heeft Nederland herfstvakantie. Een mooie kans om van de mooie herfstkleuren in  het bos te genieten, met een warme kop chocolademelk daarna op de bank te ploffen en lekker uit te slapen.

Want slapen is ontzettend belangrijk voor ons.

In je slaap kom je tot rust. Als je wel lang genoeg slaapt in ieder geval. En het liefst ook een beetje ontspannen naar bed gaat. Niet gelijk door vanuit een hororfilm of na een heftige discussie met je partner. Dan duurt het langer voor je lichaam om tot rust te komen.

Tijdens je slaap plaatst je lichaam alles wat het heeft meegemaakt in een levenslijn. Gebeurtenissen en de emoties daarbij worden gekoppeld en krijgen een plekje in je geheugen. Hierdoor neemt de hoeveelheid cortisol in je lichaam af.

Cortisol is een stresshormoon, wat vrijkomt bij een schrikreactie (ook bij stress) samen met adrenaline. Op het moment dat je weer tot rust komt omdat alles nu goed is of omdat het allemaal gelukkig mee viel en het een plekje heeft gekregen, daalt je cortisolspiegel. Op het moment dat je langere tijd (veel) stress hebt is het moeilijk voor je lichaam om tot rust te komen.
Je cortisolspiegel blijft hoog of daalt niet meer helemaal. Bij elke volgende schrikreactie stijgt de cortisol verder door.

Uiteindelijk kan dit, bij langdurig aanhoudende stress leiden tot:
• Minder goed kunnen concentreren en presteren op je werk,
• Vermoeidheid en uitputting,
• Hoge bloeddruk en hartproblemen (je cholesterolgehalte stijgt plakt aan je vaatwand),
• Overgewicht en obesitas,
• Burn-out of overspannen zijn,
• Maag- en/of darmklachten.

Daarom is een periode om echt even tot rust te komen heel belangrijk. En het liefst vaker dan één keer per jaar op vakantie. Kortom, een goede reden om eens lekker uit te slapen of op tijd naar bed te gaan en je in deze vakantie of in het weekend eens lekker te verwennen met ontspanning!
Warme groet,
Heleen Elfrink.

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
No comments yet.

Leave a Reply

css.php