Heerlijk uitrusten op vakantie, maar laad je ook weer voldoende op?

Het is al een aantal dagen heerlijk zomers weer. Om echt een vakantiegevoel van te krijgen.

Heb je vakantie of niet, je kunt in de weekenden en ’s avonds heerlijk genieten. Wij zaten vanavond buiten te eten en er hing een heerlijke rustige sfeer, het rook lekker (nog voordat de barbecue van de buren aanging) en we waren echt even aan het genieten. Hiervoor hoef je niet naar Zuid-Frankrijk of met het vliegtuig ver weg.

 Doe je dit wel, groot gelijk. Heerlijk! Even helemaal tot rust komen.

Zoals ik in mijn vorige nieuwsbrief al schreef, kan het per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je echt tot rust komt tijdens de vakantie. Sommige mensen worden eerst ziek of onrustig dat ze uit hun vaste ritme zijn, of ze piekeren over hoe het met het bedrijf gaat.

 Ook hoor ik bijna alleen maar verhalen over doorwerken tijdens de vakantie, de mail bijhouden of maar heel weinig vakantie houden, zoals bijvoorbeeld één week echt vrij tussen mei en oktober.

Ik vraag me dan af:

a)      In hoeverre rust je dan echt helemaal volledig uit

b)      Laad je wel genoeg op om weer aan de slag te gaan

 Als je continu hard werkt en (bewust of onbewust) stress ervaart, dan heeft je lichaam ruim de tijd nodig om volledig tot rust te komen. Het kan misschien al heel snel voelen alsof je tot rust komt, maar je lichaam is nog bezig een spiegel cortisol (stresshormoon) te laten dalen.  Hoe snel dit gaat en hoe hoog de spiegel is, verschilt van mens tot mens. Iedereen heeft een bepaalde lage spiegel cortisol nodig om goed te kunnen functioneren. Langdurig stress verhoogd de spiegel langdurig en kan schadelijke gevolgen hebben voor je lichaam en psyche. Zorg er dus voor dat je regelmatig genoeg rust neemt. Luister naar je lichaam. Deze geeft namelijk zelf wel aan of het helemaal uitgerust is of niet. Dat is een kwestie van voelen en checken.

 Helemaal uitgerust zijn is niet voldoende. Je moet namelijk ook weer opladen voor je werkzaamheden. Ondernemen kost heel veel energie naast dat het je hopelijk veel energie geeft. Er zijn vaak gemerkt of ongemerkt energielekken, die ervoor zorgen dat je energie wegstroomt. Dit kan met van alles te maken hebben: je klanten, je omzet, zakenpartners, handelspartners, privépartner, etc.

Om ervoor te zorgen dat je het ondernemerschap goed volhoudt en leuk houdt is het belangrijk om over voldoende energie te beschikken, te behouden en zo nodig aan te vullen.

Stel hier prioriteit aan en investeer in jezelf qua tijd en coaching om bewust goed voor jezelf, je bedrijf en je dierbare omgeving te zorgen.  

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php