Vakantiestress

Afgelopen weekend hoorde ik op de radio een stuk over vakantiestress. Nee, dat zijn geen mensen die stress hebben en toe zijn aan vakantie, of terugkomen en dan gelijk stress hebben. Nee, het zijn  mensen die stress hebben op vakantie van de vakantie. Van hun werk, van hun kinderen, maar ook van de vakantieplanning!

Plan jij je vakantie zo strak, dat er niets mis mag gaan of iets tussen kan komen? Weet je precies wanneer je wat waar gaat doen? En wat als er wel iets tussenkomt of anders loopt dan gepland? Is er dan stress?

Dit planmatig bezig zijn is tijdens de vakantie niet nieuw. Dit zal je ook uit je werkende leven herkennen en het zal je waarschijnlijk heel ver brengen. Ik ben alleen even benieuwd of jij er echt heel blij mee bent, of dat je gewoon niet anders kan. En hoe reageert je omgeving? Vraag voor de gein je vrouw en kinderen eens wat zij ervan vinden. Is het nog oké of ga je eigenlijk te ver, maar berusten ze zich in de situatie omdat hij altijd al zo geweest is.

Als er een kink in de kabel komt dan betekent dit onrust. Het kan zijn dat je net even je email aan het bijwerken bent en dat dan één van je kinderen iets wil, of je partner. Of je hebt niet het beloofde wifi-bereik op je vakantiebestemming, je kan dat ene mailtje wat je nodig hebt niet openen of de buren nodigen jullie uit voor een drankje terwijl je net die avond aan het werk zou gaan. Het lijken allemaal luxeproblemen, want je zit nota bene op je vakantiebestemming en toch kan het voor veel onrust en stress zorgen. Je had iets in je hoofd, je wilde iets doen en nu komt het er niet van en je weet ook niet wanneer wel.

Het doorbreken van dit soort gedachte- en gedragspatronen is lastig. Het zit in het aard van het beestje. Vaak is dit aangeleerd, al op jonge leeftijd. Hoe dit precies zit, vertel ik volgende week. Voor nu geef ik je, als je hier last van hebt en ervan af wilt, als tip mee: kijk eens goed in je omgeving en opvoeding waar je deze manier van doen van hebt. Van wie en hoe die persoon ermee omging. Wil jij dit ook op deze manier blijven doen? Zo niet, zoek een coach, die je kan spiegelen en kan begeleiden om het anders te gaan doen. En probeer voor nu vooral te genieten van de vakantie, van alles wat wel lukt en van het drankje bij de buren!

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php