“Huil jij ook?”

Ik las pas geleden op de website van Management Team (MT) een interview met Brené Brown. Voor wie haar niet kent, ze is een Amerikaanse onderzoeker die gespecialiseerd is in kwetsbaarheid en leiderschap.

Haar presentatie bij TED-talks is wereldwijd meer dan 9 miljoen keer bekeken. Onlangs verscheen er op de website van MT een interview met haar. Een stukje daaruit waarin ze vertelt over lezingen die ze bij bedrijven geeft en wat mij raakte was het volgende:

“WAAROM BEGINNEN ZE TE HUILEN?

‘Ik was laatst bij een stel bijzonder stoere mannen van SWAT-teams, een elite-eenheid van de politie. Ik begon mijn lezing met: ‘Laat ik jullie wat over jullie leven vertellen. Jullie maken 5 keer zoveel kans om zelfmoord te plegen, te gaan scheiden en lopen aanzienlijk meer gevaar dan anderen om verslaafd te raken of een persoonlijkheidsstoornis te ontwikkelen.’ Dat raakte hen meteen. Veel succesvolle ceo’s in het bedrijfsleven liggen ook in scheiding of hebben nauwelijks contact met hun kinderen. Het is maar wat je succesvol noemt.’”*

 Brené Brown geeft aan dat het belangrijk is om je kwetsbaarheid te laten zien als bedrijf, zelfstandig ondernemer of manager omdat dat, volgens haar, de enige manier is om complexe problemen op te lossen, met veranderingen om te gaan of met creatieve ideeën of producten te komen. Kwetsbaarheid heb je nodig om grootse prestaties te verrichten, om innovatief te zijn en om het maximale uit je bedrijf, je personeel en jezelf te halen. Je hebt kwetsbaarheid nodig om de verbinding met de ander aan te gaan, want voor kwetsbaarheid moet je jezelf laten zien, echt zijn en kunnen voelen.

Vooral dat laatste vinden veel mensen steeds lastiger. Het is ons afgeleerd of in de opvoeding niet of minimaal meegegeven. Hoe vaak hoor ik  niet “Emoties? Daar werd thuis vroeger nooit over gesproken.” Het was eerder “Niet zeuren en weer doorgaan” óf “niet teveel aandacht aan emoties besteden want daarmee weten we niet om te gaan.”

Terwijl we juist op gevoelsniveau graag in contact willen zijn met elkaar. Juist met je partner en kinderen. Als dat niet goed gaat, dan ligt daar vaak de oorzaak voor relatieproblemen. En ook voor overspannenheid, burn-out, eenzaamheid, etc.  We voelen ons niet gezien en niet gehoord en dat is waar we juist allemaal naar streven.

Waarom vinden we het zo lastig om te voelen?
Allereerst dus omdat we het niet gewend zijn van huis uit of daar niet ervaren en dus geleerd hebben. Wat je niet kent kun je ook niet doorgeven.
Daarnaast is het niet altijd leuk om te voelen. Voelen gaat namelijk ook over angst, over schaamte, over onzekerheid. Situaties die met deze emoties betrekking hebben stellen we liever uit in de hoop dat het vanzelf over gaat, we negeren ze, drukken ze weg of verdoven ze met alcohol en/of drugs. Dat zijn vaak de situaties waarbij je uit je comfortzone moet treden om én meer over jezelf te leren én betere relaties te verkrijgen. Op zowel zakelijk vlak als privé.

Wat kun je doen om problemen te voorkomen of te verminderen?
Ga leren voelen! Dit is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar kijk naar binnen. Leer wat er bij jou speelt, welke patronen zitten er van jongs af aan al in en hoe ga je daarmee om, wat wil jij dat er verandert en wat voelt goed en wat niet.
Wat (of wie) houdt jou tegen om écht te doen wat je wilt doen, om uit je comfortzone te stappen en jezelf te zijn.
 Als je dit doorbreekt, dan komt de mogelijkheid om betekenisvolle relaties aan te gaan en jezelf de moeite waard te vinden.

Succes!

 Herken jij jezelf of iemand in je omgeving? Zou je graag willen dat ik contact met je opneem? Vul dan hier het contactformulier in.

* Klik hier voor de link naar de website van MT met het volledige interview 

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php