Hoe houd je het vol en hoe houd je het leuk, het verhaal van Saskia

Saskia, een succesvol onderneemster, kwam afgelopen week bij mij. Ze hield het niet meer vol tot aan de vakantie, zei ze. Normaal gesproken haalde ze de vakantie met de hakken over de sloot, maar deze keer niet. De vakantie had vorige week al begonnen moeten zijn voor haar gevoel, maar in werkelijkheid moet ze nog twee weken werken voor het zover is. Haar batterij was leeg.

Saskia vertelt dat ze al een tijd van vakantie naar vakantie werkt voor haar gevoel. Ze heeft een goed lopend bedrijf, de leukste klanten die er zijn, ze doet haar werk met heel veel plezier én ze is ontzettend moe. Ze zorgt meer en beter voor haar klanten dan voor zichzelf, zegt ze. Aan discipline geen gebrek in haar werk, maar thuis kan ze zich er niet toe zetten om voor haarzelf te sporten op vaste momenten of om dingen te ondernemen waar ze energie van krijgt.

Waar zit Saskia haar dilemma?

Dat ze vooral veel MOET van zichzelf. Saskia houdt van hard werken, daar voelt ze zich fijn bij en dat doet ze graag. Daar is ze ook mee opgegroeid, met hard werken.
Op het moment dat ze denkt aan ontspannen door bv sporten, dan ervaart ze opnieuw een gevoel van hard moeten werken. Dezelfde discipline en gedrevenheid komt naar boven. Maar én hard moeten werken én hard moeten ontspannen is enorm vermoeiend.

Saskia wil graag leren hoe ze het vol houdt en leuk houdt.

Dit heb ik haar geleerd:

  • kijk waar het moeten vandaan komt en op welke situatie deze van toepassing is. Op allemaal of op een selectie?
  • waar werk je zo hard voor, wat is je doel daarmee en wanneer is dat doel bereikt? Kun je dan gaan genieten?
  • wat geeft je een ontspannen gevoel, dat kan in hele kleine dingen zitten. Kun je die vaker inplannen in je agenda? En dan bedoel ik geen zaken waar je weken voor weg moet of ingewikkelde afspraken voor moet maken, maar kleine dingen als bv een fietstocht of wandeling maken, een verse bos bloemen op je bureau, planten poten in de tuin, een hoofdstuk uit een boek lezen (op een zomerse avond in de tuin of op het balkon), etc.
  • sta jezelf toe dat je op een actieve manier ontspant. Niet iedereen is weggelegd zonnebaden op het strand. Dit hoef je ook niet te kunnen om te ontspannen.
  • de vakantie is niet hét medicijn tegen alle stress. Ga actief met jezelf aan de slag en voorkom problemen, dan houd je het leuk!

Houd jij werk over aan het einde van de week?
Doe je leuk werk en wil je er van blijven genieten de komende jaren?
Vind je het lastig om vaker te ontspannen, het rustiger aan te doen, beter voor jezelf te zorgen en de tijd hiervoor te vinden?

Dan nodig ik je graag uit voor “Je belemmeringen de baas in 1 dag”.

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php