Tip 5: Je hoeft niet te zwoegen

‘Als je veel geld wil verdienen, moet je hard werken.’

Hoe lang denken we al op deze manier? Wanneer gaat dit stoppen? Hoe kunnen we dit stoppen?

Zolang we dit blijven geloven, blijft het bestaan. Waar komt het vandaan? Vaak uit je opvoeding. Je hebt van je ouders meegekregen dat je hard moet werken, want hard werken is goed. Zij hebben dit weer van hun ouders meegekregen enzovoort. Dit gaat vele generaties terug.

Per generatie is deze norm strenger of milder geworden en dat maakt nu de verschillen tussen mensen. Tussen hoe hard ze moeten werken en wat onder hard werken wordt verstaan. Wat de één hard werken vindt, vind de ander Luilekkerland. De één wordt al moe als hij aan hard werken denkt. De ander niet kan stoppen met rennen en vliegen en stopt pas als hij er letterlijk of figuurlijk bij neervalt.

Hard werken, zwoegen en zweten is helemaal niet nodig. Als ondernemer kun je helemaal je eigen tijd indelen én toch lukt dit vaak niet. Hoe kan het wel.

 1. Stel prioriteiten

Wat moet echt gebeuren, waar kun je niet langer mee wachten. Door een lijst te maken van de meest belangrijke zaken, krijg je meer inzicht in wat nu perse moet en wat nog even kan wachten. Neem van deze lijst de 3 meest urgente zaken en handel die af. Neem daarna weer de 3 meest urgente zaken, etc.

Een hele lange lijst met taken van verlammend werken. Pak er dus niet meer dan 3 tegelijk, dat is te overzien en het geeft daarna een voldaan gevoel dat je ze afgehandeld hebt.

 2. Besteed zaken uit

Je kunt niet alles zelf doen en dat hoeft ook niet. Schoenmaker blijf bij je leest.

Doe waar je heel goed in bent en laat anderen dat ook doen. Kijk wat je kunt uitbesteden en doe dat ook gelijk. Ga niet eerst zelf proberen of daarna alles toch nog een keertje controleren. Bouw vertrouwen op met diegene aan wie je werkzaamheden uitbesteedt. Vanuit dit vertrouwen kun je steeds meer en steeds gemakkelijker zaken delegeren. Zo besteedt Kees steeds meer van zijn administratieve werkzaamheden waar hij een ‘hekel’ aan heeft uit aan een Virtual Asistent (VA), wat voor hem een enorme opluchting is.

 3. Neem afscheid van de norm

Doorbreek de familietraditie en geef het goede voorbeeld. Dit is lastig, omdat je je eigen vaste en vertrouwde patroon los gaat laten. Dat zal niet in één dag of week lukken, daar moet je echt langer, bewust mee aan de slag. Probeer hier voor jezelf een bepaald nieuw patroon in te ontwikkelen. Plan heel bewust je agenda in. Ga om met zaken als social media zoals het voor jou goed voelt en het je meer oplevert dan kost. Kijk hier ook naar: waarvoor doe je het en zet je het in, omdat iedereen het doet, omdat het je meer klanten en meer omzet gaat opleveren, omdat je het leuk vindt, etc. Alles is goed, als het maar goed voelt. Laat je niet leiden door goed bedoelde adviezen van anderen (en van mij), maar doe er ideeën uit op. Pak eruit wat je aanspreekt en laat links liggen wat je niets vindt.

Als je dit lukt dan heb je wel dubbel winst: voor jezelf en voor de volgende generatie!

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php