Tip 4: 3 redenen om je werk mee naar huis te nemen

Toen ik een aantal jaren geleden als gespecialiseerd kinderverpleegkundige in het Wilhelmina Kinderziekenhuis werkte, wilde ik mijn werk absoluut binnen de draaideuren achter mij laten. Ik werkte op een afdeling met kinderen met kanker en daar heb ik soms behoorlijk wat ellende gezien en meegemaakt. De maatstaf voor mij om daar te kunnen blijven werken was onder andere dat ik het niet meenam naar huis. Toen dat na 7 jaar steeds meer gebeurde, voor mijn gevoel, was dit voor mij een teken om hier weg te gaan. Ik was klaar met mijn opleiding als (kinder)haptotherapeut en ben toen voor mijzelf begonnen.

Als ondernemer is het juist heel belangrijk dat je je werk mee naar huis neemt. Niet op alle vlakken, begrijp me niet verkeerd, want elke avond uren achter je computer in plaats van bij je gezin of vrienden is niet mijn boodschap.

Nee, ik heb het vooral over het delen van je emoties:

1)      Vier je successen samen: alleen iets vieren is toch minder leuk dan samen, vind ik. Door te delen wordt de vreugde groter, het gevoel intenser en de beleving heftiger. Je bent trots op wat je behaald hebt en de ander bevestigd je hierin.

2)      Bespreek je zorgen: gedeelde smart is halve smart. Misschien niet qua financiële zorgen, maar wel qua emotionele zorgen. Pieker je ergens over, twijfel je, durf je iets niet, zie je ergens tegen op. Deel het met je partner, met vrienden of met een onafhankelijke coach. Een luisterend oor, een spiegel en steun kunnen je hele mooie nieuwe inzichten en mogelijkheden bieden.

3)      Vraag om hulp: twee weten meer dan één en je hoeft het niet allemaal alleen te kunnen. Hulp vragen vinden ondernemers soms lastig. Ze willen het allemaal zelf doen, want dan weten ze zeker dat het gebeurt en ook op de manier zoals zij het willen. Hulp vragen of zaken delegeren komt niet altijd als eerste naar boven. Kijk wat je echt zelf wil en moet doen en kijk of je zaken kunt uitbesteden. Ook voor dit punt is het belangrijk dat je met het thuisfort (of met jezelf als je alleen bent) overlegt of dit financieel ook haalbaar is. 

Hulp of begeleiding van buitenaf kost je in eerste instantie geld, maar levert je daarna vaak veel meer op aan: tijd, energie, klanten, focus, gezondheid, een ontspannen en gelukkig gevoel, etc.

 

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php