Tip 1: Een nieuwe mindset, en dan…?

‘Angst bestaat niet, twijfel is niet nodig; allemaal een kwestie van mindset.’Human brain and colorful question mark

Om mij heen hoor ik tegenwoordig steeds vaker:  “Dat is mindset.  Je moet anders tegen dingen aan gaan kijken; dat is de oplossing.”

Helaas werkt het niet altijd zo simpel. Waarom niet?

 

Een mindset is niet alleen een gedachte, maar ook een worsteling die begint met een bepaalde innerlijke overtuiging en doorzettingsvermogen. Het is niet even je gedachte veranderen.

Enkele voorbeelden:

  • Je kunt je onrustige gevoel niet zomaar ‘rustig denken’. Overdag lukt dit vaak wel, maar als je
  • ’s avonds in bed ligt, komt het piekeren en tobben weer naar boven;
  • Als je straks een ton per jaar verdient, kun je nog steeds het bange gevoel hebben van te weinig inkomen;
  • Ook al word je als gastspreker uitgenodigd vanwege jouw expertise, dan nog kan de gedachte spelen:  ‘Wat heb ik nou eigenlijk te vertellen?’        

 

 Maar wat is mindset dan wel?

 Er is meer voor nodig dan alleen anders naar dingen kijken of er anders over denken om echt door te kunnen breken naar succes.

Onrust, spanning, twijfels, slapeloze nachten hebben vaak te maken met gevoel. Je voelt de onzekerheid en de bijbehorende emoties in je lijf in de vorm van hoofdpijn, nekklachten, buikpijn, druk op de borst, etc. Deze emoties kunnen heftiger worden naar mate je voor je gevoel  bevestigd wordt in je twijfel. Je krijgt minder aanmeldingen, mensen zeggen  écht geen geld te hebben of er zijn afmeldingen voor je nieuwsbrief. Je gaat denken: “Wat doe ik dan toch verkeerd en wat moet ik veranderen?”

Balans tussen verstand en gevoel

Om een volledige en reële mening ergens over te kunnen vormen is het belangrijk dat er een goede balans is tussen verstand en gevoel. Kijk naar de feiten, naar de tendensen: bijvoorbeeld  hoe liep je bedrijf gedurende de afgelopen jaren. Zitten er vaker rustigere periodes bij, is het nu volledig anders dan voordien of klopt het beeld met de afgelopen jaren?

Welke factoren bepalen allemaal je eigen onzekerheid? Spelen zaken uit je privéomstandigheden ook mee? Is er iets gebeurd met vrienden of familie? Of heb je even een dip in je inspiratie?

 Kortom, er is meer nodig dan alleen anders over dingen denken. Zaken dien je met verstand én gevoel te wegen. Het is ook belangrijk dat het gevoel erbij klopt.   

 

Herken jij jezelf in dit verhaal en wil je hierover in contact komen met mij, dat kan, vul het contactformulier in en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

Warme groet,

Heleen Elfrink.

 

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php