3 manieren om een energiedip aan het begin van de vakantie te voorkomen

Nog 4 weken en dan hebben de eerste basisscholen vakantie.deckchair-343265_640
De middelbare scholen zijn met de examens bezig, dus niet hebben zelfs al eerder vakantie.
Waar gaat jou / jullie reis naartoe dit jaar?
Heb je er al zin in?

Sommige van mijn klanten leven echt toe naar de vakantie. Die hebben dat ook echt nodig om weer even bij te tanken. De batterij raakt nu al aardig leeg en aan het begin van de vakantie zijn ze bijna altijd op de 3e dag ziek. Hoe kan dat?
Ze werken hard, willen nog van alles geregeld hebben en af hebben voor de vakantie en als de vakantie dan eenmaal begint, dan willen ze nog even iets afronden, moeten ze even afkicken en als ze echt de rust voelen, dan voelen ze ook hoeveel energie de afgelopen tijd gekost heeft. En dan worden ze ziek.

Hard werken heeft namelijk invloed op je afweersysteem. Als je veel van je lijf vraagt, dan gaat dat ten koste aan je afweer. Er ontstaan dan pijntjes, zoals een zere nek of gespannen schouders, een virus als een koortslip of verkoudheid steekt eerder de kop op en blijft langer hangen of een griep zet eerder door. Als je goed in je vel zit en een goede afweer hebt, dan ben je minder vatbaar voor dit alles.

Sommige klanten hebben het niet alleen druk met hun bedrijf, maar hebben ook thuis de nodige zorgen. Om geld, om hun relatie, door gebrek aan tijd voor zichzelf, te weinig sporten, gedoe met de kinderen op school, of vul zelf maar in.

En dan wordt het én én.

3 manieren om een energiedip aan het begin van de vakantie te voorkomen

1. Neem het hele jaar door regelmatig een rustmoment voor jezelf.
Dat hoeft niet lang of ingewikkeld te zijn. Dat kan ook een vast sportmoment zijn of dat je gaat fotograferen in de natuur, muziek maken of luisteren, dansen, etc. Als het je maar even een moment van ontspanning geeft en je echt even met iets voor jezelf bezig bent. Het besef alleen al dat je dat moment echt even voor jezelf hebt en voor jezelf bezig bent, doet vaak al goed.

2. Kies doelbewust voor de invulling van je vakantie.
Ga je weg of blijf je thuis, kies een invulling voor je vakantie. Vakantie is vaak heilig en vliegt voorbij. Wij zijn zelf wel eens een jaar thuis gebleven zonder plannen en dat doen we nooit meer. We hadden een paar dagen minder goed weer er tussen zitten en toen wisten we eigenlijk niet wat we zouden doen. De tijd glipte toen tussen onze handen door. We waren toen niet echt uitgerust en blij aan het einde van de vakantie. Een ander jaar zijn we ook thuis gebleven, maar hadden we wel bewuste plannen. We hebben toen de tuin aangepakt en aan het einde van de vakantie hebben we er heerlijk in genoten (nu nog steeds) en voelde het echt voldaan. Doordat we een doel hadden, is onze tijd goed besteed en we hadden er lol in samen.

3 . Ga op zoek naar de rode draad in de massa.
Vaak komt de onrust door de hoeveelheid zaken die op je af komen. Het is niet één ding dat de boosdoener is, maar een opstapeling van zaken. Neem af en toe even afstand en kijk met een helikopterview naar je eigen proces. Waar ben je precies mee bezig, wat komt er allemaal op je af, waar zit de meeste drukte en wat gebeurt daar precies. Wat is de rode draad en wat kun je hier aan veranderen.

Volgende week dinsdag, 10 juni, start de “ondernemersachtbaan“. Wil jij nog mee voor een rit vol energie, kracht, macht en winst?  

Of neem contact met mij op via 06-49211815 of mailen naar heleenelfrink@gmail.com.

About admin

Persoonlijke en zakelijke ondernemerscoach. Haptotherapeut, businesscoach, systemisch geschoold en gespecialiseerd kinderverpleegkundige. Hilversum.
Comments are closed.
css.php